Carl I Hagen lämnar FRP:s partistyrelse

Publicerad 2011-11-16

Det har brutit ut ett stort bråk inom det norska högerpopulistiska Fremskrittspartiet. Förra partiledaren Carl I Hagen har avsagt sig alla sina poster i partiledningen som en protest för att han inte tilläts kandidera till posten som ledamot i Nobelkommittén.

Carl I Hagen lägger skulden på att han inte tilläts kandidera till att bli ledamot i Nobelkommittén på partiledaren Siv Jensen. Den norska tidningen Dagbladet har publicerat ett brev där Hagen förklarar sin omedelbara avgång från partistyrelsen. I brevet, med 18 punkter, beskriver han hur viktig nobelkommittéposten var för honom och hur hans önskemål om att bli en del av den aldrig togs på allvar av partiledaren.

Siv Jensen säger att hon är ledsen över att Hagen reagerat som han gjort.

– Jag uttrycker den känslan för att jag erkänner allt det han har gjort för partiet. Därför är det synd att han reagerar på det här sättet, säger Jensen till NRK.

I Fremskrittspartiets stortingsgrupp röstade 25 personer för att Inger Marie Ytterhorn skulle fortsätta sin kandidatur till Nobelkommittén, medan Carl I Hagen fick sex röster. Efter beslutet tömde en rasande Carl I Hagen sitt kontor.
Sonja Anshelm

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA