Carl I Hagen lämnar FRP:s partistyrelse

Publicerad 2011-11-16

Det har brutit ut ett stort bråk inom det norska högerpopulistiska Fremskrittspartiet. Förra partiledaren Carl I Hagen har avsagt sig alla sina poster i partiledningen som en protest för att han inte tilläts kandidera till posten som ledamot i Nobelkommittén.

Carl I Hagen lägger skulden på att han inte tilläts kandidera till att bli ledamot i Nobelkommittén på partiledaren Siv Jensen. Den norska tidningen Dagbladet har publicerat ett brev där Hagen förklarar sin omedelbara avgång från partistyrelsen. I brevet, med 18 punkter, beskriver han hur viktig nobelkommittéposten var för honom och hur hans önskemål om att bli en del av den aldrig togs på allvar av partiledaren.

Siv Jensen säger att hon är ledsen över att Hagen reagerat som han gjort.

– Jag uttrycker den känslan för att jag erkänner allt det han har gjort för partiet. Därför är det synd att han reagerar på det här sättet, säger Jensen till NRK.

I Fremskrittspartiets stortingsgrupp röstade 25 personer för att Inger Marie Ytterhorn skulle fortsätta sin kandidatur till Nobelkommittén, medan Carl I Hagen fick sex röster. Efter beslutet tömde en rasande Carl I Hagen sitt kontor.
Sonja Anshelm

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro