utr_pol_pia_kjarsgaard_464_01.jpg

Pia Kjaersgaards Dansk Folkeparti förlorade sin roll som vågmästare i gårdagens val. Foto: Jenny Eliasson/Expo

Dansk Folkeparti förlorade sin position

Publicerad 2011-09-16

Det blir regeringsskifte i Danmark efter ett jämt val med ett historiskt högt valdeltagande. Det främlingsfientliga Dansk Folkeparti backade något och förlorar sitt inflytande som stödparti till regeringen.


Dansk Folkeparti förlorade tre mandat, väljarstödet backade från 13,9 till 12,3 procent. Fast det som kommer påverka partiet är att det blivit ett regeringsskifte och att det därmed förlorar sin roll som stödparti. Partiet har de senaste tio åren varit ett stödparti åt en borglig regering.

Socialdemokraten Helle Thorning-Schmidt blir ny statsminister men det behöver inte leda till en nämndvärd förändring i invandringspolitiken. Helle Thorning-Schmidt har tidigare meddelat att hon inte tänkt förändra så mycket i den. Hon kan dock tänka sig vissa lättnader i det poängsystem som Danmark genomfört gällande uppehållstillstånd för anhörighetsinvandrare.

Det röda blocket med Socialdemokraterna i spetsen fick 89 mandat medan det borgliga fick 86. Det borgliga partiet, Venstre, förblir landets största parti. Även om Helle Thorning-Schmidt blev statsminister så gjorde hennes parti ett historiskt dåligt val.

Valdeltagandet låg på 87,7 procent.
Daniel Vergara

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA