utr_pol_pia_kjarsgaard_464_01.jpg

Pia Kjaersgaards Dansk Folkeparti förlorade sin roll som vågmästare i gårdagens val. Foto: Jenny Eliasson/Expo

Dansk Folkeparti förlorade sin position

Publicerad 2011-09-16

Det blir regeringsskifte i Danmark efter ett jämt val med ett historiskt högt valdeltagande. Det främlingsfientliga Dansk Folkeparti backade något och förlorar sitt inflytande som stödparti till regeringen.


Dansk Folkeparti förlorade tre mandat, väljarstödet backade från 13,9 till 12,3 procent. Fast det som kommer påverka partiet är att det blivit ett regeringsskifte och att det därmed förlorar sin roll som stödparti. Partiet har de senaste tio åren varit ett stödparti åt en borglig regering.

Socialdemokraten Helle Thorning-Schmidt blir ny statsminister men det behöver inte leda till en nämndvärd förändring i invandringspolitiken. Helle Thorning-Schmidt har tidigare meddelat att hon inte tänkt förändra så mycket i den. Hon kan dock tänka sig vissa lättnader i det poängsystem som Danmark genomfört gällande uppehållstillstånd för anhörighetsinvandrare.

Det röda blocket med Socialdemokraterna i spetsen fick 89 mandat medan det borgliga fick 86. Det borgliga partiet, Venstre, förblir landets största parti. Även om Helle Thorning-Schmidt blev statsminister så gjorde hennes parti ett historiskt dåligt val.

Valdeltagandet låg på 87,7 procent.
Daniel Vergara

Verktyg:

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Oscar Sjöstedt gick på nazistspelning – försvarades av Åkesson

Sjöstedt på nazistspelning. SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt gick på en nazistspelning år 2005. Tilltaget försvarades av Jimmie Åkesson. Det kan Expo avslöja. Den senaste veckan har det publicerats flera besvärande uppgifter om Sjöstedts förhållande till nazismen.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro