Dansk Folkeparti väntas förlora stöd

Publicerad 2011-09-14

Det danska valet spås bli jämnt, de stora förlorarna väntas bli det främlingsfientliga Dansk Folkeparti.

I tidigare val har invandringen varit en stor fråga. I år har den ekonomiska krisen i landet den stora frågan. Det är en av anledningarna till att Dansk Folkparti verkar förlora väljare, enligt Lars Trier Mogensen på den danska tidningen Politiken.

– Krisen har satt en ny agenda och Dansk Folkeparti är inte en del av den. De har fokuserat på utlänningar, kriminalitet och EU-motstånd, säger han.

Enligt opinionsundersökningar kan det bli ett regeringsskifte efter valet i Danmark.
Mogensen menar att väljare förlorat tilltron till den borgliga koalitionsregeringen. Många anser att den inte kommer med några nya idéer. Ytterligare en anledning kan vara att väljarna vill stoppa Dansk Folkepartis inflytande. Partiet fick i förra valet närmare 14 procent av väljarstödet och har haft en position som vågmästare.

– Många danskar känner en frustration över att Dansk Folkeparti har fått spela en så stor roll i politiken. Det mobiliseras för att hindra partiet från att få det, säger han.

Det Konservative Folkeparti gick tidigt ut under valrörelsen med att det inte kommer att fortsätta sitt samarbete med Dansk Folkeparti.

Opinionsmätningar ska dock tas med en stor nypa salt menar Lars Trier Mogensen.

– De kan komma sex till sju ibland tio undersökningar på en dag och de skiljer sig kraftigt från varandra, säger han, men menar att det går att se att Dansk Folkeparti i alla fall inte kommer att få ett större stöd än i tidigare val.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro