3072_nd-tidn_464.jpg

Jalving är inbjuden på seminarium om bland annat tidningen Nationell idag:s framtid. Foto: Expo

Därför talar Jalving hos Nationaldemokraterna

Publicerad 2011-01-19

Den danske journalisten och författaren Mikael Jalving deltar på Nationaldemokraternas konferens i slutet av januari. För Expo berättar han varför.

Läs mer:


På konferensen som Mikael Jalving är inbjuden till deltar rasideologer och nazister. Syftet är bland annat att diskutera "nationella" mediers framtid. Jalving, som är en etablerad frilansjournalist med en blogg på tidningen Jyllands-Posten sticker ut bland övriga deltagare.

Mikael Jalving, varför ska du vara med på konferensen?

- Anledningen till att jag åker dit är att jag blev inbjuden. Det senaste året har jag rest runt och arbetat med en bok som heter "Absolut Sverige", det är ett resereportage om dogmer i det svenska samhället, inte bara om invandring, islam och integration utan även om andra fenomen, säger Mikael Jalving.

Känner du till att Nationaldemokraterna har ett nära samarbete med Info-14 som är en del av vit makt-miljön i Sverige?

- Jag har hört talas om anklagelserna och jag har läst en hel del om partiet. Jag blev inbjuden av tidningen Nationell idag som jag läser ibland. Det är inte så att jag håller med om allt som skrevs i tidningen, men jag vill presentera min bok i olika forum.

Du är inte orolig för att din närvaro kan ge legitimitet åt den här rörelsen?

- Det går aldrig att kontrollera reaktionen man får. Jag har deltagit i flera sorters olika sammanhang och jag står för mina ord och det jag presenterar, inget annat. Jag är en fri debattör och inte en anställd journalist.

Vad är syftet med att delta på konferensen?

- Mitt mål är att presentera min bok och få fler läsare. Jag är med i det här för ett kommersiellt syfte. Jag vill ha PR.

- Som exempel kan jag nämna att på fredag så kommer en islamistorganisation hålla en konferens i Köpenhamn. Jag hade talat hos dem också om jag varit inbjuden. Det jag bryr mig om är min bok och mina tankar.

Seminariet är planerat att hållas i slutet av januari månad.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro