Designer inför rätta för antisemitism

Publicerad 2011-06-23

Piller och alkohol är en dålig kombination, menade den före detta Dior-designern John Galliano, som nu fått förklara sina antisemitiska uttalanden inför en domstol i Paris.

Under rättegången i onsdags sa John Galliano att han inte mindes något av sina uttalanden. Anledningen, sa han själv, var att han var berusad av tabletter och alkohol.

Galliano greps av polis i slutet av februari efter att han på en bar i Frankrike sagt till ett par att han älskade Hitler och att människor som dem skulle vara döda idag. Händelsen filmades och hamnade på nätet där Gallianos uttalanden fick stor spridning.

– Jag ber om ursäkt eftersom mannen som man ser på filmen, som sa de där sakerna, inte är John Galliano. Jag har inget minne av händelsen, sa John Galliano på rättegången, enligt Los Angeles times.

Den före detta Dior-designern uppgav att han fram till händelsen blivit allt mer beroende av tabletter för att fungera i vardagen. Bland annat började han använda sömntabletter mer som regel än undantag, även dagtid. Arbete och obearbetad sorg ska ha fört honom ner i missbruket.

Galliano uppgav också att han inte hade några antisemitiska åsikter. Det påverkade dock inte åklagaren som yrkade att Galliano ska dömas till 14 400 dollar i böter för sina uttalanden. Domen väntas falla den 8 september.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA