Diors chefdesigner sparkas efter Hitlervideo

Publicerad 2011-03-03

Modehuset Dior sparkade på tisdagen sin chefsdesigner John Galliano. Bakom avskedningen ligger anklagelser om antisemitism, bland annat en film där Galliano hyllar Hitler.

- Jag älskar Hitler. Människor som er skulle vara döda idag, säger en påtagligt berusad John Galliano i en video som sprids på nätet.

Enligt uppgifter från flera medier pratar Galliano med ett par som han av någon anledning retar sig på. Han fortsätter med att säga att parets förfäder borde vara "gasade" till döds.

Filmen spelades in av ett par på parisbaren Le Perle. Kort efter att filmen spelades in omhändertogs Galliano av polis. Enligt brittiska BBC kommer han nu att åtalas för sina antisemitiska uttalanden.

Utspelen från den världsberömde modedesignern har fått hans arbetsgivare, modehuset Dior, att reagera. I tisdags valde de att sparka Galliano.

Skådespelerskan Natialie Portman är en av dem som tagit avstånd från Gallianos åsikter. Trots att hon tecknat ett sponsorkontrakt med Dior valde hon en klänning från en annan designer när hon besökte Oscarsgalan.

John Galliano sa i ett uttalande att han oreserverat ber om ursäkt för sina rasistiska uttalanden. Samtidigt förnekar han att han begått något brott:

- Jag förnekar anklagelserna mot mig och har samarbetat med polisen fullt ut, sa han enligt BBC.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro