Diors chefdesigner sparkas efter Hitlervideo

Publicerad 2011-03-03

Modehuset Dior sparkade på tisdagen sin chefsdesigner John Galliano. Bakom avskedningen ligger anklagelser om antisemitism, bland annat en film där Galliano hyllar Hitler.

- Jag älskar Hitler. Människor som er skulle vara döda idag, säger en påtagligt berusad John Galliano i en video som sprids på nätet.

Enligt uppgifter från flera medier pratar Galliano med ett par som han av någon anledning retar sig på. Han fortsätter med att säga att parets förfäder borde vara "gasade" till döds.

Filmen spelades in av ett par på parisbaren Le Perle. Kort efter att filmen spelades in omhändertogs Galliano av polis. Enligt brittiska BBC kommer han nu att åtalas för sina antisemitiska uttalanden.

Utspelen från den världsberömde modedesignern har fått hans arbetsgivare, modehuset Dior, att reagera. I tisdags valde de att sparka Galliano.

Skådespelerskan Natialie Portman är en av dem som tagit avstånd från Gallianos åsikter. Trots att hon tecknat ett sponsorkontrakt med Dior valde hon en klänning från en annan designer när hon besökte Oscarsgalan.

John Galliano sa i ett uttalande att han oreserverat ber om ursäkt för sina rasistiska uttalanden. Samtidigt förnekar han att han begått något brott:

- Jag förnekar anklagelserna mot mig och har samarbetat med polisen fullt ut, sa han enligt BBC.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA