Direktkanal mellan SD och sajten Politiskt Inkorrekt

Publicerad 2011-03-03

Företrädare för Sverigedemokraterna använder ofta Politiskt Inkorrekt som källa i olika utspel. Nu visar det sig att det funnits en formell informationskanal mellan partiet och den främlingsfientliga nättidningen.

110303_eric_myrin_232.jpgSverigedemokraternas pressekreterare Eric Myrin. Foto: Kenny Hjälte/Expo
Enligt tidningen Expressen skapades det efter valet en direktkanal mellan Sverigedemokraterna och sajten Politiskt Inkorrekt. Uppgifterna om att utvalda sverigedemokrater på riksdagskansliet haft tillgång till en speciell mejl bekräftas av pressekreterare Eric Myrin.

– Det har funnits en mejladress dit vi har kunnat mejla, dock så har den inte använts. Det är någon på PI som tagit fram den. Tanken var, att eftersom de har ett väldigt stort inflöde av nyhetstips, så skulle vi kunna skicka nyhetstips som inte skulle falla bort i det stora flödet. Man kanske bedömer det som viktigare nyheter än allt möjligt som kommer in från privatpersoner och så, säger han till Expo.

Enligt Eric Myrin var det tänkt som en envägskommunikation.

– Det var bara vi som skulle kunna skicka in saker som vi fann intressanta.

Myrin ser inte kontakten med Politiskt Inkorrekt som ett problem.

– Vi har speciella kontakter med journalister på alla möjliga tidningar som kan få förhandstips om nyheter.

Genmäle
Politiskt Inkorrekt tillbakavisar dock uppgifterna och skriver på sin hemsida i ett genmäle att Expressen uppgifter är en lögn och att de inte vet vad Eric Myrin syftar på.
– Möjligen kan det vara så, eftersom den här adressen inte har använts, så känner inte den personen till det här. Det kanske är så, att det bara är en person på redaktionen som känt till den här adressen.
När Expo kontaktar Politiskt Inkorrekt så svarar en representant för sajten att de inte vill kommentera uppgifterna.

Inga andra kontakter
Politiskt Inkorrekt döljer vilka som ligger bakom sajten och de flesta artiklarna skrivs anonymt. Men enligt Eric Myrin finns det inga andra kontakter mellan partiet och nättidningen. Han känner inte heller till några sverigedemokrater som skriver för sajten. Han tycker dock inte att det skulle vara problematiskt för partiet.
– Jag ser det snarare som att det skulle vara problematiskt för PI som vill, och ska vara, en oberoende mediekälla.
Men att det skulle kunna vara ett problem om Sverigedemokrater anonymt skrev i en nättidning som senare använts som källa bland de egna ser han inte.
– Nej, jag ser inte det som något problem.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA