Dödsstraff för rasistmord på nioåring

Publicerad 2011-04-08

Dödsstraff för mord. 36-årige Jason Bush har dömts till döden i Arizona, USA, för mord på en 29-årig latinamerikansk man och hans nioåriga dotter.

Mannen och hans nioåriga dotter föll offer för medborgargardet Minutemen American Defense, som ser som sin uppgift att motverka invandrare och hålla dem borta från gränsen.

Den nu dömde Jason Bush åkte i maj 2009 tillsammans med gardets grundare Shawna Forde, 43, och Albert Gaxiola, 44, hem till 29-åringen i tron att han var knarklangare och skulle ha stora summor kontanter hemma. Tanken var att råna familjen för att finansiera militanta operationer mot invandrare.

Men rånet gick snett. Först sköts 29-åringen ihjäl, sedan sköts hans fru, som överlevde, i benet. Till sist sköts den nioåriga dottern med två skott i huvudet på nära håll.

Både Bush och Gaxiola har kopplingar till vit makt-grupper och flera kända amerikanska högerextremister som exempelvis Jason Todd Ready som grundat flera medborgargarden. De brutala morden ses som ett bevis för ett ökat motstånd mot invandrare längs gränsen.

Gardets grundare Shawna Forde dömdes till döden i februari. Juryn fann henne skyldig till två mord och ett mordförsök och utöver det bland annat grovt rån, rån och inbrott.

Gaxiola ställs inför rätta i juni. Åklagarna har sagt att de kommer att yrka på dödsstraff även för honom.
Ulrika Lindén

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA