Dödsstraff för rasistmord på nioåring

Publicerad 2011-04-08

Dödsstraff för mord. 36-årige Jason Bush har dömts till döden i Arizona, USA, för mord på en 29-årig latinamerikansk man och hans nioåriga dotter.

Mannen och hans nioåriga dotter föll offer för medborgargardet Minutemen American Defense, som ser som sin uppgift att motverka invandrare och hålla dem borta från gränsen.

Den nu dömde Jason Bush åkte i maj 2009 tillsammans med gardets grundare Shawna Forde, 43, och Albert Gaxiola, 44, hem till 29-åringen i tron att han var knarklangare och skulle ha stora summor kontanter hemma. Tanken var att råna familjen för att finansiera militanta operationer mot invandrare.

Men rånet gick snett. Först sköts 29-åringen ihjäl, sedan sköts hans fru, som överlevde, i benet. Till sist sköts den nioåriga dottern med två skott i huvudet på nära håll.

Både Bush och Gaxiola har kopplingar till vit makt-grupper och flera kända amerikanska högerextremister som exempelvis Jason Todd Ready som grundat flera medborgargarden. De brutala morden ses som ett bevis för ett ökat motstånd mot invandrare längs gränsen.

Gardets grundare Shawna Forde dömdes till döden i februari. Juryn fann henne skyldig till två mord och ett mordförsök och utöver det bland annat grovt rån, rån och inbrott.

Gaxiola ställs inför rätta i juni. Åklagarna har sagt att de kommer att yrka på dödsstraff även för honom.
Ulrika Lindén

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro