utr_edl_stephen_lennon_464_02.jpg

Domen mot EDL-ledaren Stephen Lennon innebär bland annat att han inte får besöka fotbollsmatcher under de kommande tre åren. Foto: PFP

Dom står fast mot EDL:s ledare

Publicerad 2011-10-17

Stephen Lennon, grundaren av den högerextrema organisationen English Defence League, EDL, fick inte igenom sitt överklagande i rätten efter att ha dömts för att ha inlett ett bråk mellan fotbollssupportrar.

Innan en fotbollsmatch den 24 augusti 2010 ska Newport County-supportrar lämnat en pub samtidigt som ett femtiotal Luton Towns-anhängare närmade sig. De två grupperna drabbade samman. EDL grundaren stod i fronten för Luton Towns supportrar och ska med gester och ord provocerat fram bråket, skriver den engelska nyhetsbyrån BBC.

Enligt rätten ska Lennon ha skrikit "EDL" under bråket, något han förnekade. Samtidigt erkände Lennon att han skrek förolämpande ord om Wales, platsen där Newport County-klubben kommer ifrån.

Lennon dömdes i juli till tolv månader social rehabilitering, ett tråårigt förbud att besöka fotbollsmatcher samt 150 timmars samhällstjänst. En dom som nu alltså står fast.

Lennon riskerar även att dömas för att ha "skallat" en EDL-anhängare i Blackburn tidigare i år. Dom i det fallet meddelas i november.
Sonja Anshelm

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA