utr_edl_stephen_lennon_464_02.jpg

Domen mot EDL-ledaren Stephen Lennon innebär bland annat att han inte får besöka fotbollsmatcher under de kommande tre åren. Foto: PFP

Dom står fast mot EDL:s ledare

Publicerad 2011-10-17

Stephen Lennon, grundaren av den högerextrema organisationen English Defence League, EDL, fick inte igenom sitt överklagande i rätten efter att ha dömts för att ha inlett ett bråk mellan fotbollssupportrar.

Innan en fotbollsmatch den 24 augusti 2010 ska Newport County-supportrar lämnat en pub samtidigt som ett femtiotal Luton Towns-anhängare närmade sig. De två grupperna drabbade samman. EDL grundaren stod i fronten för Luton Towns supportrar och ska med gester och ord provocerat fram bråket, skriver den engelska nyhetsbyrån BBC.

Enligt rätten ska Lennon ha skrikit "EDL" under bråket, något han förnekade. Samtidigt erkände Lennon att han skrek förolämpande ord om Wales, platsen där Newport County-klubben kommer ifrån.

Lennon dömdes i juli till tolv månader social rehabilitering, ett tråårigt förbud att besöka fotbollsmatcher samt 150 timmars samhällstjänst. En dom som nu alltså står fast.

Lennon riskerar även att dömas för att ha "skallat" en EDL-anhängare i Blackburn tidigare i år. Dom i det fallet meddelas i november.
Sonja Anshelm

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro