Dömda för att ha burit burka

Publicerad 2011-09-26

En domstol i staden Meaux i Frankrike har dömt två kvinnor till böter för att de offentligt burit burka. Domen är den första av sitt slag sedan lagen som förbjuder heltäckande slöja trädde i kraft.

De två kvinnorna, Hind Ahmas och Najate Nait dömdes till böter för att de bar burka på offentlig plats. De ska betala 120 respektive 80 euro i böter. Över 90 kvinnor har blivit konfronterade av polisen sedan förbudet att bära heltäckande slöja trädde i kraft i april, rapporterar den engelska tidningen Guardian.

De två kvinnorna stoppades på gatan den 5 maj i staden Meaux öster om Paris, där Jean-Francois Copé är borgmästare. Copé är en av dem som varit pådrivande bakom burkaförbudet.

Kvinnornas advokat Gilles Devers har sagt att de kommer att överklaga domen till högsta domstolen och om det behövs till Europadomstolen. Devers hävdar att det franska burkaförbudet strider mot Europas lagstiftning om mänskliga rättigheter.

Båda kvinnorna stöds av organisationen Touche Pas á Ma Constitution "Rör inte min konstitution". Organisationen har lovat att betala alla böter och kostnader för de kvinnor som blir dömda på grund av burkaförbudet.
Sonja Anshelm

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro