Dömda för att ha burit burka

Publicerad 2011-09-26

En domstol i staden Meaux i Frankrike har dömt två kvinnor till böter för att de offentligt burit burka. Domen är den första av sitt slag sedan lagen som förbjuder heltäckande slöja trädde i kraft.

De två kvinnorna, Hind Ahmas och Najate Nait dömdes till böter för att de bar burka på offentlig plats. De ska betala 120 respektive 80 euro i böter. Över 90 kvinnor har blivit konfronterade av polisen sedan förbudet att bära heltäckande slöja trädde i kraft i april, rapporterar den engelska tidningen Guardian.

De två kvinnorna stoppades på gatan den 5 maj i staden Meaux öster om Paris, där Jean-Francois Copé är borgmästare. Copé är en av dem som varit pådrivande bakom burkaförbudet.

Kvinnornas advokat Gilles Devers har sagt att de kommer att överklaga domen till högsta domstolen och om det behövs till Europadomstolen. Devers hävdar att det franska burkaförbudet strider mot Europas lagstiftning om mänskliga rättigheter.

Båda kvinnorna stöds av organisationen Touche Pas á Ma Constitution "Rör inte min konstitution". Organisationen har lovat att betala alla böter och kostnader för de kvinnor som blir dömda på grund av burkaförbudet.
Sonja Anshelm

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA