Döms efter att hetsat mot romer

Publicerad 2011-10-14

En 23-årig man i Bulgarien dömdes på torsdagen för att startat Facebookgruppen "Slakten av Zigenare". Mannen dömdes för anstiftan till rashat till villkorlig dom.

Facebookgruppen som 23-åringen startade innehöll bilder på knivar och romer som misshandlades. I gruppen fördes diskussioner om att samla vapen inför den våldsamma demonstrationen som genomfördes den 28 september.

Den bulgariska domstolen dömde 23-åringen till tio månaders villkorlig dom med en treårig prövotid för anstiftan till etniskt våld och rashat genom Facebook, skriver The daily Journal.

Flera människorättsorganisationer har uttryck oro för etniska spänningar som blossat upp mot romer i Bulgarien. Regeringen i landet har sagt att den kommer att gå hårt fram mot de som exploaterar situationen för att skapa etniska motsättningar.
Daniel Vergara

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro