Döms för hitlerhälsning på hockeymatch

Publicerad 2011-03-02

En 19-årig man från Sundsvall gjorde flera hitlerhälsningar på en hockeymatch i staden. Nu döms han för hets mot folkgrupp och flera andra brott.

Enligt åklagaren stod 19-åringen i hejarklacken för hemmalaget. Flera personer, däribland en polis, såg hur han gjorde hitlerhälsning mot motståndarklacken. Därför fälls han för hets mot folkgrupp.

Åklagaren menade att brottet var allvarligt men tingsrätten skriver i domen att det rörde sig om ett kort händelseförlopp och bedömer brottet som ringa.

19-åringen döms samtidigt för misshandel och narkotikabrott. Enligt domen slog han en person medvetslös och misshandlade en annan utomhus i Sundsvall i september förra året. Samtidigt frias han från åtalet om att ha misshandlat sin mamma.

Straffet bestämdes till skyddstillsyn med 60 timmars samhällstjänst.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro