Döms för hitlerhälsning på hockeymatch

Publicerad 2011-03-02

En 19-årig man från Sundsvall gjorde flera hitlerhälsningar på en hockeymatch i staden. Nu döms han för hets mot folkgrupp och flera andra brott.

Enligt åklagaren stod 19-åringen i hejarklacken för hemmalaget. Flera personer, däribland en polis, såg hur han gjorde hitlerhälsning mot motståndarklacken. Därför fälls han för hets mot folkgrupp.

Åklagaren menade att brottet var allvarligt men tingsrätten skriver i domen att det rörde sig om ett kort händelseförlopp och bedömer brottet som ringa.

19-åringen döms samtidigt för misshandel och narkotikabrott. Enligt domen slog han en person medvetslös och misshandlade en annan utomhus i Sundsvall i september förra året. Samtidigt frias han från åtalet om att ha misshandlat sin mamma.

Straffet bestämdes till skyddstillsyn med 60 timmars samhällstjänst.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA