EDL allierar sig med parti

Publicerad 2011-11-28

English Defence League, EDL, planerar att för första gången i organisationens historia ställa upp med egna kandidater i lokala val. Men då som företrädare för det högerpopulistiska British Freedom party, BFP.

Ledande företrädare för EDL har uttryckt att de behöver bli mer rumsrena och ett sätt att bli det är att ge sig in i politiken med ett redan existerande parti, menar de. BFP å sin sida kan utnyttja EDL:s förmåga att samla stora folkmassor.

På ett möte den 19 november där EDL annonserade sin nya politiska riktning meddelade EDL:s ledare Stephen Yaxley Lennon att organisationen kommer att stöda BFP som är ett utbrytarparti av missnöjda medlemmar i British National Party, BNP.

"Vi har ingått ett 'gentleman agreement', EDL blir politiskt i början av nästa år sa Yaxley Lennon.

BFP:s ordförande Paul Weston har bekräftat planerna och erbjuder Yaxley Lennon en plats i partiets verkställande kommitté .

"Vi kommer gå ut med att vi stöder EDL", säger Weston enligt The Independent.

Både EDL och BFP uppger att båda organisationer även i fortsättningen kommer att vara självständiga men ge varandra sitt stöd.

Weston blev ordförande i BFP för två veckor sedan och är en känd profil inom den antimuslimska rörelsen och har publicerat artiklar på den antimuslimska bloggen Gates of Vienna, en blogg som var en viktig inspirationskälla för Anders Behring Breiviks så kallade manifest.
Daniel Vergara, Martha Hannus

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA