EDL allierar sig med parti

Publicerad 2011-11-28

English Defence League, EDL, planerar att för första gången i organisationens historia ställa upp med egna kandidater i lokala val. Men då som företrädare för det högerpopulistiska British Freedom party, BFP.

Ledande företrädare för EDL har uttryckt att de behöver bli mer rumsrena och ett sätt att bli det är att ge sig in i politiken med ett redan existerande parti, menar de. BFP å sin sida kan utnyttja EDL:s förmåga att samla stora folkmassor.

På ett möte den 19 november där EDL annonserade sin nya politiska riktning meddelade EDL:s ledare Stephen Yaxley Lennon att organisationen kommer att stöda BFP som är ett utbrytarparti av missnöjda medlemmar i British National Party, BNP.

"Vi har ingått ett 'gentleman agreement', EDL blir politiskt i början av nästa år sa Yaxley Lennon.

BFP:s ordförande Paul Weston har bekräftat planerna och erbjuder Yaxley Lennon en plats i partiets verkställande kommitté .

"Vi kommer gå ut med att vi stöder EDL", säger Weston enligt The Independent.

Både EDL och BFP uppger att båda organisationer även i fortsättningen kommer att vara självständiga men ge varandra sitt stöd.

Weston blev ordförande i BFP för två veckor sedan och är en känd profil inom den antimuslimska rörelsen och har publicerat artiklar på den antimuslimska bloggen Gates of Vienna, en blogg som var en viktig inspirationskälla för Anders Behring Breiviks så kallade manifest.
Daniel Vergara, Martha Hannus

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro