utr_edl_464_01.jpg

En tankesmedja har kartlagt 1300 anhängare till den antimuslimska organisationen EDL. Rapporten visar att åtta av tio aktivister är män och många delar en generell oro över invandringen. Foto: PFP

EDL-anhängare kartlagda

Publicerad 2011-10-31

En brittisk tankesmedja har kartlagt 1300 personer med kopplingar till den antimuslimska organisationen English defence league, EDL, rapporterar The Guardian. Rapporten visar bland annat att åtta av tio aktivister är män av vilka många är unga och arbetslösa.

Tankesmedjan Demo har undersökt EDL-aktivister via Facebookgrupper som är populära inom EDL. Organisationen säger sig vara emot militant islamism men rapporten visar att av de 1300 EDL-aktivisterna som själva uppgett sig tillhöra EDL så har många en generell fientlighet mot invandring. Flera uttryckte även en rädsla för vad de såg som ett hot mot de "brittiska värderingarna".

Rapportens författare, Jamie Bartlett, säger till The Guardian att eftersom EDL inte har någon formell procedur för medlemskap eller någon medlemslista så skiljer sig medlemmarnas åsikter mycket från varandra.

Åsikter som florerar är pessimism för framtiden, en generell oro över invandring och arbetslöshet, kombinerat med en stark motvilja mot islam och muslimer. Men Bartlett tillägger: "anti-islam och anti-islamism är viktigt, men inte huvudbekymret för många av EDL:s supportrar".

Rapporten visar att trots att organisationen upprepade gånger har distanserat sig från andra högerextrema organisationer så identifierar sig över en tredjedel av personerna i rapporten med det högerextrema partiet British National Party.

EDL-anhängare är oftare arbetslösa än genomsnittet i England. Omkring 30 procent har en college- eller universitetsutbildning och 20 procent uppger att de studerar. Tre fjärdedelar är under 30 år och 81 procent i undersökningen var män.

Demo beräknar att EDL har 25 till 30 000 personer som stödjer organisationen, ungefär hälften av dessa har någon gång gått på någon av deras demonstrationer. Som mest har EDL lyckats samla 3000 personer på en demonstration.

Organisationen som har drabbats av interna splittringar samlade vid sin senaste demonstration i Birmingham i lördags omkring 500 personer.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro