110206_luton_464.jpg

EDL i samband med en demonstration i Luton tidigare i år. Foto Expo

EDL förstår inte varför marsch stoppas

Publicerad 2011-08-29

Efter kravallerna i London har röster höjts mot att English Defence League (EDL) ska få hålla en marsch genom staden. Nu har protesterna fått gehör. Den tredje september skulle EDL hålla en marsch genom fem stadsdelar i London, bland annat i stadsdelen Tower Hamlets. Scotland Yard har bett Englands inrikesminister Theresa May att införa ett 30 dagars förbud mot EDL att hålla marschen.

Theresa May kommer att besluta om att stoppa marschen, efter att ha fått in en begäran av kommissarie Tim Godwin från Metropolitan polisen. May har meddelat att hon framöver kommer att noga överväga varje ansökan om att förbjuda marscher, som kommer in från kommissarien, i enlighet med relevanta rättsliga kriterier, skriver Guardian.

EDL har besvarat förbudet i ett inlägg på organisationens hemsida. De drar paralleller till den stora kulturfestivalen i Notting Hill som kommer att hållas i helgen. De skriver bland annat om de stora polisinsatserna som behövs i samband med kulturkarnevalen i Notting Hill. Karnevalen är en sevärdhet, men den är också är en grogrund för kriminella verksamheter menar EDL. De anser att det är mycket mindre risk för att det bli oordning på deras marsch, än på karnevalen och genom att förbjuda marschen sänds ett felaktigt budskap ut.

"Det konstiga är, att det är EDL-marschen i Towel Hamlet den följande veckan som Theresa May från Inrikesministeriet har förbjudit. Hur många EDL supportrar har gripits för någon form av hets? Ingen naturligtvis."

Samtidigt som EDL skriver att ingen av deras supportrar har gripits för någon form av hets har det rapporterat att fyra EDL anhängare blivit arresterade den 31 juli för att ha attackerat en kurdisk familj i deras kebabkiosk. De fyra männen har blivit åtalade för att ha angripit familjen, startat grovt slagsmål och hindrat en polisman att utföra sin plikt.

Alla fyra männen har släppts mot borgen. Rättegången inleds den 7 september. Tills dess har männen förbjudits att närma sig kiosken.
Sonja Anshelm

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro