110206_luton_464.jpg

EDL i samband med en demonstration i Luton tidigare i år. Foto Expo

EDL förstår inte varför marsch stoppas

Publicerad 2011-08-29

Efter kravallerna i London har röster höjts mot att English Defence League (EDL) ska få hålla en marsch genom staden. Nu har protesterna fått gehör. Den tredje september skulle EDL hålla en marsch genom fem stadsdelar i London, bland annat i stadsdelen Tower Hamlets. Scotland Yard har bett Englands inrikesminister Theresa May att införa ett 30 dagars förbud mot EDL att hålla marschen.

Theresa May kommer att besluta om att stoppa marschen, efter att ha fått in en begäran av kommissarie Tim Godwin från Metropolitan polisen. May har meddelat att hon framöver kommer att noga överväga varje ansökan om att förbjuda marscher, som kommer in från kommissarien, i enlighet med relevanta rättsliga kriterier, skriver Guardian.

EDL har besvarat förbudet i ett inlägg på organisationens hemsida. De drar paralleller till den stora kulturfestivalen i Notting Hill som kommer att hållas i helgen. De skriver bland annat om de stora polisinsatserna som behövs i samband med kulturkarnevalen i Notting Hill. Karnevalen är en sevärdhet, men den är också är en grogrund för kriminella verksamheter menar EDL. De anser att det är mycket mindre risk för att det bli oordning på deras marsch, än på karnevalen och genom att förbjuda marschen sänds ett felaktigt budskap ut.

"Det konstiga är, att det är EDL-marschen i Towel Hamlet den följande veckan som Theresa May från Inrikesministeriet har förbjudit. Hur många EDL supportrar har gripits för någon form av hets? Ingen naturligtvis."

Samtidigt som EDL skriver att ingen av deras supportrar har gripits för någon form av hets har det rapporterat att fyra EDL anhängare blivit arresterade den 31 juli för att ha attackerat en kurdisk familj i deras kebabkiosk. De fyra männen har blivit åtalade för att ha angripit familjen, startat grovt slagsmål och hindrat en polisman att utföra sin plikt.

Alla fyra männen har släppts mot borgen. Rättegången inleds den 7 september. Tills dess har männen förbjudits att närma sig kiosken.
Sonja Anshelm

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA