EDL påstod sig ha värvat ett fotbollsproffs

Publicerad 2011-10-10

Den antimuslimska organisationen English defence league (EDL) påstod att fotbollsproffset, Joey Barton, i Queens Park Rangers gått med organisationen. Barton slår ifrån sig alla kopplingar till EDL.

På en Facbooksida till en supportergrupp till EDL visades en bild som visade Joey Barton stå tillsammans med organisationens ledare, Stephen Yaxley-Lennon. I samband med bilden stod det att Barton anslutit sig till EDL, skriver fotbollssidan Show racism the red card.

Joey Barton och Queens Park Rangers förnekar alla kopplingar till EDL.

– Som en spelare i Premier League är det vanligt att posera på foton med personer som man inte känner, så som i detta fall. Jag hade inte en aning om vem personen var. Jag gick bara med på att vara med på ett foto. Jag har absolut ingen koppling till en sådan grupp, säger Barton till Show racism the red card.

Även Queens Park Rangers gick ut med samma budskap.

Det är inte första gången som EDL hävdat att kända personer stödjer dem. Förra året lade EDL på sitt Facebook-konto upp ett foto med modellen Katie Price tillsammans med Yaxley-Lennon. Katie Prices manager tvingades gå ut och förneka alla kopplingar mellan Price och EDL.

– Hon har inte och kommer aldrig att associeras med English defence league. Katie hade ingen anledning att misstänka att han hade någon koppling till någon grupp.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA