Eftersökt för folkmordet i Rwanda gripen

Publicerad 2011-05-30

Bernard Munyagishari, som varit eftersökt för delaktighet i folkmordet Rwanda, greps i förra veckan i grannlandet Demokratiska republiken Kongo.

Bernard Munyagishari, 52, har varit eftersökt, anklagad för folkmord och brott mot mänskligheten. Det är den i Tanzania baserade internationella Rwandatribunalen som efterlyst honom, rapporterar tidningen Guardian.

Munyagishari var Hutu-ledare för en paramilitär milis under folkmordet i Rwanda. Han ska bland annat ha utbildat och distribuerat vapen till grupper som medverkade i morden på minoritetsbefolkningen Tutsis.

Munyagishari ska även ha bildat att grupp som hade som uppdrag att, som en del av krigsförningen, våldta kvinnor.

Under 100 dagar, mellan april och juni 1994, mördades 800 000 Tutsis i Rwanda. Offren beskrivs i propagandan som "kackerlackor".

Den 17 maj dömde FN:s krigsbrottstribunal i Arusha den tidigare generalen Augustin Bizimungu, som sammanställt en lista över Tutsis som skulle dödas, till 30 års fängelse. Två andra officerare, Francois-Xavier Nzuwonemeye och Innocent Sagahutu, dömdes båda till 20 års fängelse.
Anders Dalsbro

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro