Eftersökt för folkmordet i Rwanda gripen

Publicerad 2011-05-30

Bernard Munyagishari, som varit eftersökt för delaktighet i folkmordet Rwanda, greps i förra veckan i grannlandet Demokratiska republiken Kongo.

Bernard Munyagishari, 52, har varit eftersökt, anklagad för folkmord och brott mot mänskligheten. Det är den i Tanzania baserade internationella Rwandatribunalen som efterlyst honom, rapporterar tidningen Guardian.

Munyagishari var Hutu-ledare för en paramilitär milis under folkmordet i Rwanda. Han ska bland annat ha utbildat och distribuerat vapen till grupper som medverkade i morden på minoritetsbefolkningen Tutsis.

Munyagishari ska även ha bildat att grupp som hade som uppdrag att, som en del av krigsförningen, våldta kvinnor.

Under 100 dagar, mellan april och juni 1994, mördades 800 000 Tutsis i Rwanda. Offren beskrivs i propagandan som "kackerlackor".

Den 17 maj dömde FN:s krigsbrottstribunal i Arusha den tidigare generalen Augustin Bizimungu, som sammanställt en lista över Tutsis som skulle dödas, till 30 års fängelse. Två andra officerare, Francois-Xavier Nzuwonemeye och Innocent Sagahutu, dömdes båda till 20 års fängelse.
Anders Dalsbro

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA