Ekonomiska problem drabbar Front National

Publicerad 2011-03-24

Franska Front National har stora ekonomiska problem. Den franska banken Societe Generale hotar med att beslagta partihögkvarteret om partiet inte betalar tillbaka skulder på 5.2 miljoner euro.

110308_marine_le_pen_176.jpgNagelbitare. Marine Le Pen söker pengar för att slippa få partihögkvarteret beslagtaget. Foto: Frederic Maigrot
När Front National 1994 köpte sitt högkvarter, en stor byggnad vid Seines strand var tanken att det skulle sticka i ögonen på övriga partier och vara en framgångssymbol, skriver brittiska The Telegraph.

När partiet sedan misslyckades i valet 2007 förändrades ekonomin drastiskt. Den statliga finansieringen skars ned rejält och flera kandidater hade inte rätt att få sina personvalskampanjer betalda.

Det var inte slutet för motgångarna. Skuldproblemen togs till nya nivåer under 2010. En domstol i Versailles beslutade att en av partiets före detta donationsgivare hade rätt att få tillbaka 6.3 miljoner euro, plus 600 000 euro i ränta, för obetalda lån.

Under de senaste två åren har Front National försökt sälja partihögkvarteret för att kunna betala sina skulder. Det har inte lyckats trots att priset redan sänkts en gång, från 15 till 10 miljoner euro.

Nu lovar partiledaren Marine Le Pen att skulderna ska betalas. Hon hoppas på att få nya banklån med löftet att de får tillbaka sina pengar efter nästa års presidentval. Om bankerna vägrar tänker Le Pen be hela Frankrikes befolkning om hjälp.
Ulrika Lindén

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro