Ekonomiska problem drabbar Front National

Publicerad 2011-03-24

Franska Front National har stora ekonomiska problem. Den franska banken Societe Generale hotar med att beslagta partihögkvarteret om partiet inte betalar tillbaka skulder på 5.2 miljoner euro.

110308_marine_le_pen_176.jpgNagelbitare. Marine Le Pen söker pengar för att slippa få partihögkvarteret beslagtaget. Foto: Frederic Maigrot
När Front National 1994 köpte sitt högkvarter, en stor byggnad vid Seines strand var tanken att det skulle sticka i ögonen på övriga partier och vara en framgångssymbol, skriver brittiska The Telegraph.

När partiet sedan misslyckades i valet 2007 förändrades ekonomin drastiskt. Den statliga finansieringen skars ned rejält och flera kandidater hade inte rätt att få sina personvalskampanjer betalda.

Det var inte slutet för motgångarna. Skuldproblemen togs till nya nivåer under 2010. En domstol i Versailles beslutade att en av partiets före detta donationsgivare hade rätt att få tillbaka 6.3 miljoner euro, plus 600 000 euro i ränta, för obetalda lån.

Under de senaste två åren har Front National försökt sälja partihögkvarteret för att kunna betala sina skulder. Det har inte lyckats trots att priset redan sänkts en gång, från 15 till 10 miljoner euro.

Nu lovar partiledaren Marine Le Pen att skulderna ska betalas. Hon hoppas på att få nya banklån med löftet att de får tillbaka sina pengar efter nästa års presidentval. Om bankerna vägrar tänker Le Pen be hela Frankrikes befolkning om hjälp.
Ulrika Lindén

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA