Elev åtalas för att ha ofredat SD-politiker

Publicerad 2011-01-04

En elev på Martin Koch gymnasiet i Hedemora åtalas för ofredande efter att han iklädd ett svart lakan ska ha knackat en Sverigedemokrat som besökte skolan på axeln.

Händelsen utspelade sig den 9 september och upprinnelsen ska, enligt vad den tilltalade eleven uppgett i förhör, varit en diskussion om slöja eller burka.
– Han har reagerat på den diskussionen och begett sig iväg och gjort i ordning det här lakanet och återvänt till skolan för att på något sätt skapa en reaktion., säger åklagare Kristina Modig som leder förundersökningen till Expo.

Eleven hade klippt hål i lakanet för ögon och näsa och sedan sökt upp Sverigedemokraten.
– Han har kommit upp bakifrån och antingen knuffat honom i ryggen, eller knackat honom på axeln. Och på det sättet ofredat honom genom att skrämma honom, säger åklagare Kristina Modig.

Det var två representanter för Sverigedemokraterna på plats för att informera skoleleverna om partiets politik. Den sverigedemokrat som anmält händelsen har skyddade personuppgifter, så Expo har inte kunnat nå honom för en kommentar. Men enligt åklagaren så reagerade han negativt på händelsen.
– Som jag har förstått av förhören i utredningen så har målsägande tagit väldigt illa vid sig och blivit väldigt rädd. Man kan naturligtvis se den här händelsen på många olika sätt och den tilltalade har, så vitt jag kan förstå, medgett de faktiska omständigheterna. Men bestridit uppsåt till brott.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro