Elev åtalas för att ha ofredat SD-politiker

Publicerad 2011-01-04

En elev på Martin Koch gymnasiet i Hedemora åtalas för ofredande efter att han iklädd ett svart lakan ska ha knackat en Sverigedemokrat som besökte skolan på axeln.

Händelsen utspelade sig den 9 september och upprinnelsen ska, enligt vad den tilltalade eleven uppgett i förhör, varit en diskussion om slöja eller burka.
– Han har reagerat på den diskussionen och begett sig iväg och gjort i ordning det här lakanet och återvänt till skolan för att på något sätt skapa en reaktion., säger åklagare Kristina Modig som leder förundersökningen till Expo.

Eleven hade klippt hål i lakanet för ögon och näsa och sedan sökt upp Sverigedemokraten.
– Han har kommit upp bakifrån och antingen knuffat honom i ryggen, eller knackat honom på axeln. Och på det sättet ofredat honom genom att skrämma honom, säger åklagare Kristina Modig.

Det var två representanter för Sverigedemokraterna på plats för att informera skoleleverna om partiets politik. Den sverigedemokrat som anmält händelsen har skyddade personuppgifter, så Expo har inte kunnat nå honom för en kommentar. Men enligt åklagaren så reagerade han negativt på händelsen.
– Som jag har förstått av förhören i utredningen så har målsägande tagit väldigt illa vid sig och blivit väldigt rädd. Man kan naturligtvis se den här händelsen på många olika sätt och den tilltalade har, så vitt jag kan förstå, medgett de faktiska omständigheterna. Men bestridit uppsåt till brott.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA