En gripen för misshandel av SDU-aktivister

Publicerad 2011-05-20

En man i 25-årsåldern har förhörts av polis, misstänkt för att ha varit inblandad i attacken mot aktivister från Sverigedemokraternas ungdomsförbund i Uppsala på torsdagen.

– Vi hade en man inne på förhör och han har gjort vissa medgivanden, säger Christer Nordström, presstalesman för polisen i Uppsala.

Mannen, som är i 25-årsåldern, släpptes efter förhören. Inledningsvis ska polisen ha haft svårt att identifiera honom, men det ska nu vara löst. Han var dock inte ensam om att attackera SDU-aktivisterna.

– Vi uppskattar att det var mellan fem och åtta personer som angrep sverigedemokraterna som stod och delade ut flygblad, säger Christer Nordström.

Brottet är rubricerat som misshandel och ofredande.

Attacken skedde i samband med att aktivister från Sverigedemokraternas ungdomsförbund delade ut propaganda i centrala Uppsala på torsdagseftermiddagen. Två personer från Sverigedemokraterna ska ha utsatts för sparkar och slag men klarade sig utan allvarliga fysiska skador.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA