En person gripen för mord på gay-aktivist

Publicerad 2011-02-04

Nya uppgifter från polisen om mordet på den ugandiska gay-aktivisten David Kato gör gällande att det rörde sig om ett privat gräl som spårade ur. En person har gripits för dådet. Gay-aktivister i Uganda misstänker att myndigheterna försöker dölja att det rör sig om ett hatbrott.

Mordet på David Kato den 25 januari har lett till protester i Afrika och övriga världen. Kato kämpade för homosexuellas rättigheter i Uganda, ett land där homofobin är omfattande. Han var även en av de 100 homosexuella som hängdes ut med namn och bild i den ugandiska tidningen Rolling Stone. Även andra personer som fick sina namn publicerade i uthängningen ska ha attackerats. David Kato stämde tidningen för publiceringen.

Efter mordet på Kato så förde polisen fram att det troligen rörde sig om ett rån. Den person som nu gripits för mordet uppges ha hamnat i ett i ett privat gräl med Kato, som resulterade i mordet, rapporterar Sveriges Radio. Gay-aktivister i Uganda tror dock att myndigheterna försöker dölja att det rör sig om ett hatbrott för att inte uppröra biståndsgivare.

Homosexualitet är förbjudet i 40 av Afrikas länder. Många organisationer runt om i Afrika som kämpar för homosexuellas rättigheter har reagerat starkt på mordet, som de ser som en konsekvens av den förföljelse som homosexuella utsätts för, rapporterar Sveriges Radio.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA