En person gripen för mord på gay-aktivist

Publicerad 2011-02-04

Nya uppgifter från polisen om mordet på den ugandiska gay-aktivisten David Kato gör gällande att det rörde sig om ett privat gräl som spårade ur. En person har gripits för dådet. Gay-aktivister i Uganda misstänker att myndigheterna försöker dölja att det rör sig om ett hatbrott.

Mordet på David Kato den 25 januari har lett till protester i Afrika och övriga världen. Kato kämpade för homosexuellas rättigheter i Uganda, ett land där homofobin är omfattande. Han var även en av de 100 homosexuella som hängdes ut med namn och bild i den ugandiska tidningen Rolling Stone. Även andra personer som fick sina namn publicerade i uthängningen ska ha attackerats. David Kato stämde tidningen för publiceringen.

Efter mordet på Kato så förde polisen fram att det troligen rörde sig om ett rån. Den person som nu gripits för mordet uppges ha hamnat i ett i ett privat gräl med Kato, som resulterade i mordet, rapporterar Sveriges Radio. Gay-aktivister i Uganda tror dock att myndigheterna försöker dölja att det rör sig om ett hatbrott för att inte uppröra biståndsgivare.

Homosexualitet är förbjudet i 40 av Afrikas länder. Många organisationer runt om i Afrika som kämpar för homosexuellas rättigheter har reagerat starkt på mordet, som de ser som en konsekvens av den förföljelse som homosexuella utsätts för, rapporterar Sveriges Radio.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro