Englands lagkapten åtalas för rasistiska påhopp

Publicerad 2011-12-22

Englands lagkapten i fotboll John Terry kommer i februari att åtalas för förtal. Chelseaspelaren anklagas för att ha gjort rasistiska utspel mot en motspelare. Chelsea som gått till Terrys försvar kritiseras av den antirasistiska fotbollskampanjen Kick it out.

I en match i oktober hamnade Terry i gräl med Queens Park Rangers spelare Anton Ferdinand. Det engelska fotbollsförbundet FA inledde en utredning efter bråket, men efter att en person från publiken anmält Terry till polisen så startade även en polisutredning. På onsdagen meddelade polisen Terry att han är misstänkt för att offentligt ha förtalat Ferdinand rasistiskt.

– Beslutet är noga övervägt. Jag anser att vi har tillräckliga bevis och är övertygad om att det ligger i allmänhetens intresse att detta fall leder till åtal, sa chefsåklagaren Alison Saunders, rapporterar The Guardian.

Terry motsätter sig alla anklagelser mot honom och säger att han ska kämpa med näbbar och klor för att rentvå sig.

Chelseas tränare André Villas-Boas uppger att Chelsea ger Terry sitt fulla stöd oavsett vilket resultat det blir i rätten. Klubbens ovillkorliga stöd till Terry kritiseras av ordföranden för den antirasistiska fotbollskampanjen Kick it out, Lord Herman Ouseley. Han säger till Sky att det är en sorgens dag för fotboll. Han säger även att Chelsea borde ha startat en egen utredning så att de kunnat stå på säker grund innan de ger sin spelare sitt fulla stöd.

Om Terry fälls i rätten kan han dömas till 2500 pund i böter.
Daniel Vergara

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA