Englands lagkapten åtalas för rasistiska påhopp

Publicerad 2011-12-22

Englands lagkapten i fotboll John Terry kommer i februari att åtalas för förtal. Chelseaspelaren anklagas för att ha gjort rasistiska utspel mot en motspelare. Chelsea som gått till Terrys försvar kritiseras av den antirasistiska fotbollskampanjen Kick it out.

I en match i oktober hamnade Terry i gräl med Queens Park Rangers spelare Anton Ferdinand. Det engelska fotbollsförbundet FA inledde en utredning efter bråket, men efter att en person från publiken anmält Terry till polisen så startade även en polisutredning. På onsdagen meddelade polisen Terry att han är misstänkt för att offentligt ha förtalat Ferdinand rasistiskt.

– Beslutet är noga övervägt. Jag anser att vi har tillräckliga bevis och är övertygad om att det ligger i allmänhetens intresse att detta fall leder till åtal, sa chefsåklagaren Alison Saunders, rapporterar The Guardian.

Terry motsätter sig alla anklagelser mot honom och säger att han ska kämpa med näbbar och klor för att rentvå sig.

Chelseas tränare André Villas-Boas uppger att Chelsea ger Terry sitt fulla stöd oavsett vilket resultat det blir i rätten. Klubbens ovillkorliga stöd till Terry kritiseras av ordföranden för den antirasistiska fotbollskampanjen Kick it out, Lord Herman Ouseley. Han säger till Sky att det är en sorgens dag för fotboll. Han säger även att Chelsea borde ha startat en egen utredning så att de kunnat stå på säker grund innan de ger sin spelare sitt fulla stöd.

Om Terry fälls i rätten kan han dömas till 2500 pund i böter.
Daniel Vergara

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro