110628_riksdagen_464_01.jpg

På begäran av Sverigedemokraterna hölls en extrainsatt riksdagsdebatt på tisdagen om gränskontroller. Kent Ekeroth (SD) sa att "det inte är Sverigedemokraterna som är isolerade i denna debatt, det är Sverige som är isolerat i Europa". Foto: Expo

Enig riksdag mot Sverigedemokraterna

Publicerad 2011-06-28

Samtliga partier förutom Sverigedemokraterna var under tisdagens riksdagsdebatt emot de gränskontroller som införts i Europa och talade istället till försvar för den fria rörligheten, rapporterar Riksdag och Departement.

Extradebatten i riksdagens kammare skedde på initiativ av Sverigedemokraterna och gällde gränskontroller i Europa. Bakgrunden är Danmarks planer på att införa gränskontroller och EU-beslutet om att införa tillfälliga gränskontroller inom Schengen.

– Jag är glad över utvecklingen i Europa. Inte bara att nationalistiska partier går framåt, utan att man också inser vikten av att kontrollera sina egna gränser. Jag tror att den utvecklingen kommer till Sverige också, sade Kent Ekeroth (SD), rapporterar Riksdag och Departement.

Alla andra partier i riksdagen gick emot den linjen. Flera av debattörerna hänvisade till att den fria rörligheten är en grundbult i det europeiska samarbetet.

Enligt Sverigedemokraternas så har de öppna gränserna inneburit gränsöverskridande brottslighet och smuggling. Justitieminister Beatrice Ask (M) delade inte Sverigedemokraternas syn.
– Man stoppar inte bovar med passkontroller. Det gör man genom underrättelsearbete och samarbete, som måste utvecklas. Vi kan inte kompromissa bort den fria rörligheten, samtidigt måste Schengensamarbetet bygga på att medlemsländerna känner förtroende för att de yttre gränskontrollerna fungerar, sade hon enligt Riksdag och Departement.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA