110628_riksdagen_464_01.jpg

På begäran av Sverigedemokraterna hölls en extrainsatt riksdagsdebatt på tisdagen om gränskontroller. Kent Ekeroth (SD) sa att "det inte är Sverigedemokraterna som är isolerade i denna debatt, det är Sverige som är isolerat i Europa". Foto: Expo

Enig riksdag mot Sverigedemokraterna

Publicerad 2011-06-28

Samtliga partier förutom Sverigedemokraterna var under tisdagens riksdagsdebatt emot de gränskontroller som införts i Europa och talade istället till försvar för den fria rörligheten, rapporterar Riksdag och Departement.

Extradebatten i riksdagens kammare skedde på initiativ av Sverigedemokraterna och gällde gränskontroller i Europa. Bakgrunden är Danmarks planer på att införa gränskontroller och EU-beslutet om att införa tillfälliga gränskontroller inom Schengen.

– Jag är glad över utvecklingen i Europa. Inte bara att nationalistiska partier går framåt, utan att man också inser vikten av att kontrollera sina egna gränser. Jag tror att den utvecklingen kommer till Sverige också, sade Kent Ekeroth (SD), rapporterar Riksdag och Departement.

Alla andra partier i riksdagen gick emot den linjen. Flera av debattörerna hänvisade till att den fria rörligheten är en grundbult i det europeiska samarbetet.

Enligt Sverigedemokraternas så har de öppna gränserna inneburit gränsöverskridande brottslighet och smuggling. Justitieminister Beatrice Ask (M) delade inte Sverigedemokraternas syn.
– Man stoppar inte bovar med passkontroller. Det gör man genom underrättelsearbete och samarbete, som måste utvecklas. Vi kan inte kompromissa bort den fria rörligheten, samtidigt måste Schengensamarbetet bygga på att medlemsländerna känner förtroende för att de yttre gränskontrollerna fungerar, sade hon enligt Riksdag och Departement.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro