EU-parlamentet kritiserar homofobiskt lagförslag

Publicerad 2011-01-20

Litauen har på kort sikt infört en rad homofoba lagar. Nu protesterar EU-parlamentet. I en resolution uppmanar man Litauens parlament att rösta nej till ett förslag som i praktiken gör det förbjudet att öppet visa sin homosexualitet.

Situationen för Litauens hbt-personer har under de senaste åren blivit allt mer kritisk. Lokala myndigheter har försökt att förbjuda prideparader, parlamentsledamöter har gjort homofobiska utspel och i somras antogs en lag om "skydd för minderåriga mot skadliga effekter av offentlig information" till att även omfatta information om homo- och bisexuella relationer. Lagändringen beskrevs av hbt-aktivister som diskriminerade och som en inskränkning av yttrandefriheten.

Nu riskerar klimatet för landets hbt-befolkning hårdna ytterligare. Ett förslag i Litauens parlament Seimas kan göra det straffbart att öppet visa sin homo- eller bisexualitet. Omröstningen i parlamentet handlar om huruvida "offentligt främjande av homosexuella relationer" ska beläggas med böter.

"Djupt oroväckande"
Det allvarliga läget har fått EU-parlamentets socialdemokratiska, liberala, gröna och vänstergrupper att reagera. I en resolution uppmanar man Litauens parlament att rösta emot förslaget.
– Utvecklingen i Litauen är djupt oroväckande där en rad homofobiska lagar stiftats som inte bara innebär diskriminering på grund av sexuell läggning utan även kränker yttrandefriheten säger Anna Hedh, EU-parlamentariker för Socialdemokraterna, på sin hemsida.

Det konservativa blocket var emot resolutionen och menade att det ännu inte är en antagen lag och den här typen av lagar är varje enskilt medlemslands ansvar.

Inte heller den högerpopulistiska gruppen EFD ställde sig bakom resolutionen.

Varnar för krav på rättigheter
Dimitar Stoyanov, ledamot från Bulgariens högerextrema parti Ataka, var den enda representanten från Europas grupplösa högerextremister som yttrade sig i frågan. Från talarstolen menade han att EU har ett inneboende problem med olika länders lagar kontra olika gruppers rättigheter. Han varnade för fler krav på rättigheter för olika minoriteter.
– Jag tror att vi i framtiden kommer att hamna i en situation där vissa gruppers rättigheter kommer att ha företrädesrätt framför andra om vi fortsätter utvidga den här situationen med mänskliga rättigheter för alla och överallt.

Kan bryta mot konstitution
Det kritiserade lagförslaget har lett till en intensiv debatt i Litauen. Enligt landets justitieminister kan de föreslagna lagförändringarna bryta mot landets konstitution. Den före detta EU-kommisionären Dalia Grybauskaite har kritiserat förslaget och menat att det svärtar ner Litauens rykte. Samtidigt har litauiska myndigheter aviserat de kommer att undersöka om lagen kan strida mot EU-rätten.
Daniel Poohl

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro