Expo och folkhögskola startar utbildning

Publicerad 2011-08-18

Expo Utbildning och Vindelns folkhögskola utanför Umeå startar en kurs om rasism och intolerans. Under en termin ska kursdeltagarna utbildas till antirasistiska projektledare.

Det är Expo Utbildning som tillsammans med Vindelns folkhögskola startar den antirasistiska projektledarutbildningen som går under namnet Expo Akademin. Kursen riktar sig till personer som vill arbeta långsiktigt mot rasism och intolerans.

– Folkbildningen är en viktig samhällsförändrande kraft och vi vill göra en insats för demokratin. Det enda sättet att bekämpa rasism och främlingsfientlighet är genom ökade kunskaper, säger Anna Sjödin som är rektor på Vindelns folkhögskola.

Deltagarna kommer att fortbilda sig i frågor som rör rasism och intolerans samt hur sådana yttringar kan motarbetas. Bland föreläsarna återfinns Expo Utbildnings medarbetare Jonathan Leman, Frida Metso och Alexander Bengtsson. Även tankesmedjan Fores, som bland annat driver sajten Migrationsinfo.se, kommer att medverka med föreläsare.

– Det är en terminskurs där vi kommer varva teori med praktik, säger Expos utbildningschef Alexander Bengtsson.

Expo Utbildning och Vindelns folkhögskola hoppas att utbildningen ska inspirera till fortsatt arbete för tolerans och demokratiska värden. Den 29 augusti startar kursen.
Anders Dalsbro

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro