101209_votering_464.jpg

Foto: Expo

Få motioner från Sverigedemokraterna

Publicerad 2011-01-13

Drygt två motioner var har Sverigedemokraternas riksdagsledamöter producerat under den första motionsperioden. Det är få jämfört med övriga partier.

Motioner per parti (Totalt/Per mandat)  • Socialdemokraterna: 1245 / 11,1

  • Moderaterna: 901 / 8,4

  • Miljöpartiet: 240 / 9,6

  • Centerpartiet: 194 / 8,4

  • Folkpartiet: 254 / 10,6

  • Sverigedemokraterna: 48 / 2,4

  • Vänsterpartiet: 147 / 7,7

  • Kristdemokraterna: 340/ 17,9

Sverigedemokraterna har med sina 20 mandat lämnat totalt 48 motioner till riksdagen. Det motsvarar 2,4 motioner per riksdagsplats. Ett lågt antal i jämförelse med övriga partier. Näst sist var Vänsterpartiet som lämnat 147 motioner, en siffra som motsvarar nästan åtta motioner per mandat.

Linus Bylund, pressekreterare hos Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, säger till Expo att de inte vill bli jämförda med de partier som varit invalda i riksdagen under flera mandatperioder.

- Det är en orättvis jämförelse. Det finns motioner hos de andra partierna som läggs om och om igen varje år. Dessutom finns det flera stycken som har samma intention men med olika formuleringar, säger Linus Bylund.

Han menar samtidigt att det inte är fel att upprepa motioner om de inte går igenom.

- Men det gör att det är svårt att jämföra oss med de etablerade partierna. Gör hellre en jämförelse med Ny demokrati, säger Linus Bylund.

Ny demokrati som gjorde sitt riksdagsinträde 1991 med 24 mandat och skrev under den första perioden 17 motioner, betydligt färre än Sverigedemokraterna.

Kristdemokraterna var det parti som lämnade flest motioner under förra perioden. Närmare 18 stycken per mandat. Näst högst på listan är Socialdemokraterna med drygt 11 motioner per mandat.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Oscar Sjöstedt gick på nazistspelning – försvarades av Åkesson

Sjöstedt på nazistspelning. SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt gick på en nazistspelning år 2005. Tilltaget försvarades av Jimmie Åkesson. Det kan Expo avslöja. Den senaste veckan har det publicerats flera besvärande uppgifter om Sjöstedts förhållande till nazismen.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro