101209_votering_464.jpg

Foto: Expo

Få motioner från Sverigedemokraterna

Publicerad 2011-01-13

Drygt två motioner var har Sverigedemokraternas riksdagsledamöter producerat under den första motionsperioden. Det är få jämfört med övriga partier.

Motioner per parti (Totalt/Per mandat)  • Socialdemokraterna: 1245 / 11,1

  • Moderaterna: 901 / 8,4

  • Miljöpartiet: 240 / 9,6

  • Centerpartiet: 194 / 8,4

  • Folkpartiet: 254 / 10,6

  • Sverigedemokraterna: 48 / 2,4

  • Vänsterpartiet: 147 / 7,7

  • Kristdemokraterna: 340/ 17,9

Sverigedemokraterna har med sina 20 mandat lämnat totalt 48 motioner till riksdagen. Det motsvarar 2,4 motioner per riksdagsplats. Ett lågt antal i jämförelse med övriga partier. Näst sist var Vänsterpartiet som lämnat 147 motioner, en siffra som motsvarar nästan åtta motioner per mandat.

Linus Bylund, pressekreterare hos Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, säger till Expo att de inte vill bli jämförda med de partier som varit invalda i riksdagen under flera mandatperioder.

- Det är en orättvis jämförelse. Det finns motioner hos de andra partierna som läggs om och om igen varje år. Dessutom finns det flera stycken som har samma intention men med olika formuleringar, säger Linus Bylund.

Han menar samtidigt att det inte är fel att upprepa motioner om de inte går igenom.

- Men det gör att det är svårt att jämföra oss med de etablerade partierna. Gör hellre en jämförelse med Ny demokrati, säger Linus Bylund.

Ny demokrati som gjorde sitt riksdagsinträde 1991 med 24 mandat och skrev under den första perioden 17 motioner, betydligt färre än Sverigedemokraterna.

Kristdemokraterna var det parti som lämnade flest motioner under förra perioden. Närmare 18 stycken per mandat. Näst högst på listan är Socialdemokraterna med drygt 11 motioner per mandat.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA