Facebook kan plocka bort ND-annons

Publicerad 2011-11-23

Nationaldemokraterna annonserar på Facebook. Annonsen är ett plagiat av det högerpopulistiska Schweiziska partiet SVP:s valkampanj. Reklamen kan bryta mot Facebooks regler.

– Annonserna får inte innehålla hatiskt innehåll, förtal eller uppmana till våld. Det här låter som att det gör både och, säger Jan B Fredriksson som är PR-ansvarig för Facebook i Sverige till Dagens media.

Nationaldemokraternas annons visar en bild på tre vita får som sparkar ett ut ett svart får från den svenska flaggan. På annonsen står det "Stoppa gängen – utvisa hela familjen! För en svensk framtid."

Fredriksson säger till Dagens media att det kan ta flera veckor innan annonsen stängs ner, om den stängs ner.

– Facebook har yttrandefrihet, även för åsikter som kan uppfattas som stötande. Därför får extremistpartier i princip annonsera så länge de håller sig inom ramarna för Facebooks regler, säger han.

De som reagerar på reklamen får dock rådet av Fredriksson att anmäla annonsen till handläggare i Dublin.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA