Fackavdelning i Frankrike riskerar uteslutas

Publicerad 2011-02-24

Frankrikes största och äldsta fackförbund, CGT, hotar att stänga en av sina lokalavdelningar, skriver Radio France Internationale. Anledningen är att avdelningens sekreterare Fabien Engelmann tänker kandidera för främlingsfientliga Front National i kommande val.

När Engelmanns ställningstagande kom till förbundsstyrelsens kännedom bad de honom att frivilligt lämna sin uppdrag. Orsaken var att han inte både kan kandidera för FN och vara aktiv i fackförbundet. I sina stadgar fördömer CGT rasism och främlingsfientlighet.

Men de lokala medlemmarna ställer sig på Engelmanns sida och nu hotas hela avdelningen med uteslutning.

Engelmann har tidigare varit medlem i två trotskiska grupper, Lutte Ouvrière och Nouveau Parti Anticapitaliste. Han bemöter kritiken med att han är en "fri ande" och att flera CTG-medlemmar öppet kommer att sympatisera med FN framöver.

Själv är Fabien Engelmann lugn och hänvisar till den franska yttrandefriheten och Voltaire.

– Visst, jag har fått förolämpningar och en del hot. Men det var från inskränkta personer med sektliknande tänkande, säger han på Front Nationals hemsida.

Samtidigt erkänner chefen för lokalavdelningen, Denis Pesce, att förbundet inte har gjort tillräckligt för att förebygga främlingsfientlighet och islamofobi.

Frankrike har tidigare förbjudit Front National att skapa egna fackföreningar.
Ulrika Lindén

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro