Fackavdelning i Frankrike riskerar uteslutas

Publicerad 2011-02-24

Frankrikes största och äldsta fackförbund, CGT, hotar att stänga en av sina lokalavdelningar, skriver Radio France Internationale. Anledningen är att avdelningens sekreterare Fabien Engelmann tänker kandidera för främlingsfientliga Front National i kommande val.

När Engelmanns ställningstagande kom till förbundsstyrelsens kännedom bad de honom att frivilligt lämna sin uppdrag. Orsaken var att han inte både kan kandidera för FN och vara aktiv i fackförbundet. I sina stadgar fördömer CGT rasism och främlingsfientlighet.

Men de lokala medlemmarna ställer sig på Engelmanns sida och nu hotas hela avdelningen med uteslutning.

Engelmann har tidigare varit medlem i två trotskiska grupper, Lutte Ouvrière och Nouveau Parti Anticapitaliste. Han bemöter kritiken med att han är en "fri ande" och att flera CTG-medlemmar öppet kommer att sympatisera med FN framöver.

Själv är Fabien Engelmann lugn och hänvisar till den franska yttrandefriheten och Voltaire.

– Visst, jag har fått förolämpningar och en del hot. Men det var från inskränkta personer med sektliknande tänkande, säger han på Front Nationals hemsida.

Samtidigt erkänner chefen för lokalavdelningen, Denis Pesce, att förbundet inte har gjort tillräckligt för att förebygga främlingsfientlighet och islamofobi.

Frankrike har tidigare förbjudit Front National att skapa egna fackföreningar.
Ulrika Lindén

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA