Fälls för Hitlerhälsning

Publicerad 2011-11-09

En 35-årig man gjorde en så kallad Hitlerhälsning utanför en krog på Stureplan i Stockholm. Trots att han i rätten hävdade att det rörde sig om en romersk hälsning och att han endast sagt "Heil Ceasar" valde tingsrätten att döma honom för hets mot folkgrupp.

Det var i slutet av april som den 35-årige brittiska medborgaren tillsammans med en vän besökte en pub i centrala Stockholm. De två vännerna ska enligt domen diskuterat en händelse då den brittiska prinsen Harry klädde ut sig i en nazistisk uniform. 35-åringen ska då ha påpekat att den så kallade Hitlerhälsningen är väldigt lik den som användes under Romarriket.

35-åringen ska enligt egen utsago varit mycket berusad vid tillfället och hällt öl över en person. När entrévärden ingrep blev 35-åringen hotfull. Han sa bland annat att han var yrkesmilitär som tidigare dödat folk och att han nu skulle ta hand om entrévärden.

När 35-åringen senare kommer ut på gatan gör han enligt flera vittnen Hitlerhälsning och skriker upprepande gånger "Heil". Rätten tog inte hänsyn till att 35-åringen förklarade sitt beteende med att han gjort en romersk hälsning. Brottet anses dock vara ringa eftersom det förefaller ha varit en impulshandling som fått marginell spridning.

Stockholms tingsrätt dömde på tisdagen 35-åringen till dagsböter för ofredande, olaga hot och hets mot folkgrupp.
Anders Dalsbro

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA