Fälls för Hitlerhälsning

Publicerad 2011-11-09

En 35-årig man gjorde en så kallad Hitlerhälsning utanför en krog på Stureplan i Stockholm. Trots att han i rätten hävdade att det rörde sig om en romersk hälsning och att han endast sagt "Heil Ceasar" valde tingsrätten att döma honom för hets mot folkgrupp.

Det var i slutet av april som den 35-årige brittiska medborgaren tillsammans med en vän besökte en pub i centrala Stockholm. De två vännerna ska enligt domen diskuterat en händelse då den brittiska prinsen Harry klädde ut sig i en nazistisk uniform. 35-åringen ska då ha påpekat att den så kallade Hitlerhälsningen är väldigt lik den som användes under Romarriket.

35-åringen ska enligt egen utsago varit mycket berusad vid tillfället och hällt öl över en person. När entrévärden ingrep blev 35-åringen hotfull. Han sa bland annat att han var yrkesmilitär som tidigare dödat folk och att han nu skulle ta hand om entrévärden.

När 35-åringen senare kommer ut på gatan gör han enligt flera vittnen Hitlerhälsning och skriker upprepande gånger "Heil". Rätten tog inte hänsyn till att 35-åringen förklarade sitt beteende med att han gjort en romersk hälsning. Brottet anses dock vara ringa eftersom det förefaller ha varit en impulshandling som fått marginell spridning.

Stockholms tingsrätt dömde på tisdagen 35-åringen till dagsböter för ofredande, olaga hot och hets mot folkgrupp.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Oscar Sjöstedt gick på nazistspelning – försvarades av Åkesson

Sjöstedt på nazistspelning. SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt gick på en nazistspelning år 2005. Tilltaget försvarades av Jimmie Åkesson. Det kan Expo avslöja. Den senaste veckan har det publicerats flera besvärande uppgifter om Sjöstedts förhållande till nazismen.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro