Fängelse för Auschwitzstöld

Publicerad 2011-01-03

Anders Högström döms i Polen till 32 månaders fängelse för delaktighet i stölden av skylten i Auschwitz "Arbeit Macht Frei". Domen föll i december och Högström har accepterat den och kommer att flyttas till ett svenskt fängelse.

Enligt Anders Högströms advokat Wit Steidler vill inte Högström överklaga domen eftersom han har fått nog av det polska fängelset.
- Det var hans beslut då de inte släppte honom och han tycker att förhållandena i Polen är för tuffa, säger Wit Steidler.

Förblir i arrest
Anders högström sitter fortfarande i polsk arrest. Hans advokat tror att Högström kan komma att utlämnas direkt från arresten till ett svenskt fängelse i mitten av januari. Wit Steidler tycker att Högström har blivit missförstådd.
- Jag tror han var under massiv press, det var han som ringde polisen och gav dem viktig information. Han är inte medlem i någon nazistisk organisation.

Riktar kritik mot myndigheter
Steidler är också kritisk till hur fakta lades fram i rätten.
- Jag menar hur agerade de svenska myndigheterna, vissa frågor i förhörsprotokollen tog de inte ens med, men jag vet inte vilka det rör sig om, säger Wit Steidler.

Det var i december 2009 som skylten som blivit till ett minnesmärke över Tysklands grymma koncentrationsläger stals ifrån Auschwitz. Högström har varit inspärrad sedan februari 2010. Han har tidigare varit ledare för nazistorganisationen Nationalsocialistisk front och blev känd då han lämnade organisationen.
Daniel Vergara

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA