Fängelse för Auschwitzstöld

Publicerad 2011-01-03

Anders Högström döms i Polen till 32 månaders fängelse för delaktighet i stölden av skylten i Auschwitz "Arbeit Macht Frei". Domen föll i december och Högström har accepterat den och kommer att flyttas till ett svenskt fängelse.

Enligt Anders Högströms advokat Wit Steidler vill inte Högström överklaga domen eftersom han har fått nog av det polska fängelset.
- Det var hans beslut då de inte släppte honom och han tycker att förhållandena i Polen är för tuffa, säger Wit Steidler.

Förblir i arrest
Anders högström sitter fortfarande i polsk arrest. Hans advokat tror att Högström kan komma att utlämnas direkt från arresten till ett svenskt fängelse i mitten av januari. Wit Steidler tycker att Högström har blivit missförstådd.
- Jag tror han var under massiv press, det var han som ringde polisen och gav dem viktig information. Han är inte medlem i någon nazistisk organisation.

Riktar kritik mot myndigheter
Steidler är också kritisk till hur fakta lades fram i rätten.
- Jag menar hur agerade de svenska myndigheterna, vissa frågor i förhörsprotokollen tog de inte ens med, men jag vet inte vilka det rör sig om, säger Wit Steidler.

Det var i december 2009 som skylten som blivit till ett minnesmärke över Tysklands grymma koncentrationsläger stals ifrån Auschwitz. Högström har varit inspärrad sedan februari 2010. Han har tidigare varit ledare för nazistorganisationen Nationalsocialistisk front och blev känd då han lämnade organisationen.
Daniel Vergara

Verktyg:

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro