Fängelse för rasistisk misshandel

Publicerad 2011-06-08

En adopterad man gick och köpte cigaretter vid en nattöppen bensinmack. Då attackerades han med sparkar och slag av en 20-årig nazist och hans 17-åriga kamrat.

Överfallet skedde vid en bensinmack i Västerås i mitten av april i år. Mannen, som varit på en gårdsfest, skulle köpa cigaretter då den 20-åriga nazisten och hans kamrat gav sig på honom. Allting fångades av övervakningskamerorna på macken.

Enligt åklagaren präglades misshandeln av hänsynslöshet och råhet.

Under rättegången berättade den misshandlade mannen hur han fick ta emot flera slag av 20-åringen. Sen upphörde misshandeln för ett ögonblick innan den återupptogs. Då var även 17-åringen med och slog.

När mannen föll fortsatte slagen. Båda gärningsmännen ska ha stampat misshandelsoffret i ansiktet flera gånger. Samtidigt ska duon ha uttalat olika rasistiska förolämpningar. Båda erkänner att de varit delaktiga i misshandeln, men säger att de provocerades.

Nu har det rättsliga efterspelet haft sin gång. 20-åringen döms till fängelse i ett år och nio månader. 17-åringen för ungdomsvård i åtta månader.

20-åringen är sedan tidigare känd för sitt samröre med nazistiska Svenskarnas parti i Västeråstrakten. Under rättegången som hölls i Västmanlands tingsrätt sa ett vittne att 17-åringen delade 20-åringens åsikter.

Båda de dömda var sedan tidigare kända av polisen. 20-åringen har figurerat i flera brottsutredningar. Senast i slutet av maj dömde Svea hovrätten 20-åringen för försök till grov misshandel. Straffet blev då 10 månaders fängelse. 17-åringen är tidigare straffad för bland annat våld mot tjänsteman.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro