Fängelse för knivbråk i Hallstahammar

Publicerad 2011-02-22

Två nazister var nära att dö efter att ha knivhuggits i ett bråk mellan höger och vänsterextremister i Hallstahammar i maj förra året. Nu döms de ansvariga till fängelse.

När nazister och vänsterextremister drabbade samman i Hallstahammar förra året var båda sidor beväpnade med knivar och andra gatustridsvapen. I bråket blev två nazister svårt knivskurna och svävade ett tag mellan liv och död. Nu har Västmanlands tingsrätt dömt de inblandade.

Fyra män i 20-årsåldern, samtliga med kopplingar till den vänsterextrema organisationen Revolutionära fronten, döms för grov misshandel för att ha knivhuggit de två nazisterna i bröstkorg, ansikte och ben. Enligt domen var gärningarna hänsynslösa och råa och båda nazisterna skadades allvarligt. En man får två års fängelse. De andra 18 respektive 14 månaders fängelse samt villkorlig dom med samhällstjänst.

Samtidigt dömer Västmanlands tingsrätt de tre nazisterna som var med vid bråket. De döms för förberedelse till grov misshandel. Två av dem får sex månaders fängelse, den tredje ungdomsvård och ungdomstjänst.

Chefsåklagare Lars Göransson säger till Expo på tisdagseftermiddagen att han läst bara hunnit läsa domslutet.

- Men jag ser att tingsrätten dömer personerna på högerkanten för förberedelse till grov misshandel istället för försök till grov misshandel. Visserligen till fängelse, men jag menar att det var försök till grov misshandel, säger Lars Göransson.

Han har inte bestämt om domen kommer överklagas.

- Jag ska läsa igenom domen och sen fundera kring det beslutet, säger han.

Upprinnelsen till bråket och den grova misshandeln var ett arrangemang av nazistiska Svenskarnas parti. Den 26 maj förra året spred aktivister från organisationen propaganda i Hallstahammar. De upptäcktes av några vänsterextremister som beväpnade sig och kom till platsen där nazisterna stod.

Vem som först angrep vem är oklart. I förhör med polisen har de inblandade förnekat den egna skulden men samtidigt lämnat detaljerade redogörelser för vad motparten gjort.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA