Fängelse för knivbråk i Hallstahammar

Publicerad 2011-02-22

Två nazister var nära att dö efter att ha knivhuggits i ett bråk mellan höger och vänsterextremister i Hallstahammar i maj förra året. Nu döms de ansvariga till fängelse.

När nazister och vänsterextremister drabbade samman i Hallstahammar förra året var båda sidor beväpnade med knivar och andra gatustridsvapen. I bråket blev två nazister svårt knivskurna och svävade ett tag mellan liv och död. Nu har Västmanlands tingsrätt dömt de inblandade.

Fyra män i 20-årsåldern, samtliga med kopplingar till den vänsterextrema organisationen Revolutionära fronten, döms för grov misshandel för att ha knivhuggit de två nazisterna i bröstkorg, ansikte och ben. Enligt domen var gärningarna hänsynslösa och råa och båda nazisterna skadades allvarligt. En man får två års fängelse. De andra 18 respektive 14 månaders fängelse samt villkorlig dom med samhällstjänst.

Samtidigt dömer Västmanlands tingsrätt de tre nazisterna som var med vid bråket. De döms för förberedelse till grov misshandel. Två av dem får sex månaders fängelse, den tredje ungdomsvård och ungdomstjänst.

Chefsåklagare Lars Göransson säger till Expo på tisdagseftermiddagen att han läst bara hunnit läsa domslutet.

- Men jag ser att tingsrätten dömer personerna på högerkanten för förberedelse till grov misshandel istället för försök till grov misshandel. Visserligen till fängelse, men jag menar att det var försök till grov misshandel, säger Lars Göransson.

Han har inte bestämt om domen kommer överklagas.

- Jag ska läsa igenom domen och sen fundera kring det beslutet, säger han.

Upprinnelsen till bråket och den grova misshandeln var ett arrangemang av nazistiska Svenskarnas parti. Den 26 maj förra året spred aktivister från organisationen propaganda i Hallstahammar. De upptäcktes av några vänsterextremister som beväpnade sig och kom till platsen där nazisterna stod.

Vem som först angrep vem är oklart. I förhör med polisen har de inblandade förnekat den egna skulden men samtidigt lämnat detaljerade redogörelser för vad motparten gjort.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro