Fängelse för misshandel

Publicerad 2011-10-06

Ledaren och ytterligare en drivande person i den nystartade högerextrema aktivistorganisationen Förbundet nationell ungdom dömdes på onsdagen till fängelse för misshandel.

Bara en dryg vecka efter att den nya organisationen presenterades dömdes dess ledare Robin Boström till fängelse i två månader. Han döms för att i januari 2010 tillsammans med två andra personer misshandlat en person i Nyköping.

Boström har under många år varit aktiv inom den högerextrema miljön och var tidigare ledande i Nyköpings fria, som var en del av det nazistiska nätverket Fria nationalister. Han förekommer även i brottsregistret för olika våldsbrott. Sedan en tid tillbaka leder han Förbundet nationell ungdom. Det är en aktivistorganisation som grundats med hjälp av ekonomisk support från Nationaldemokraternas tidning Nationell Idag.

Daniel Hedlund dömdes även han till två månaders fängelse för sin inblandning i misshandeln. Liksom Boström är Hedlund en av de drivande i den nya organisationen och tidigare aktiv i Fria nationalister. Och liksom Boström har han en historia av våldsbrott bakom sig.

Ytterligare en person dömdes till skyddstillsyn med samhällstjänst för misshandeln. Alla tre döms dessutom till att betala en kränkningsersättning till den misshandlade, samt dennes utlägg för läkarbesök.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro