Fängelse för misshandel

Publicerad 2011-10-06

Ledaren och ytterligare en drivande person i den nystartade högerextrema aktivistorganisationen Förbundet nationell ungdom dömdes på onsdagen till fängelse för misshandel.

Bara en dryg vecka efter att den nya organisationen presenterades dömdes dess ledare Robin Boström till fängelse i två månader. Han döms för att i januari 2010 tillsammans med två andra personer misshandlat en person i Nyköping.

Boström har under många år varit aktiv inom den högerextrema miljön och var tidigare ledande i Nyköpings fria, som var en del av det nazistiska nätverket Fria nationalister. Han förekommer även i brottsregistret för olika våldsbrott. Sedan en tid tillbaka leder han Förbundet nationell ungdom. Det är en aktivistorganisation som grundats med hjälp av ekonomisk support från Nationaldemokraternas tidning Nationell Idag.

Daniel Hedlund dömdes även han till två månaders fängelse för sin inblandning i misshandeln. Liksom Boström är Hedlund en av de drivande i den nya organisationen och tidigare aktiv i Fria nationalister. Och liksom Boström har han en historia av våldsbrott bakom sig.

Ytterligare en person dömdes till skyddstillsyn med samhällstjänst för misshandeln. Alla tre döms dessutom till att betala en kränkningsersättning till den misshandlade, samt dennes utlägg för läkarbesök.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Samma urgamla antisemitism i botten

Kommentar. Oavsett att olika gruppers och individers drivkrafter kan variera, så ligger den urgamla antisemitismen i botten på allt generaliserat hat mot judar som grupp.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA