Sverigedemokrater lämnar fullmäktige i Eskilstuna

Publicerad 2011-02-02

Sverigedemokraten Thomas Lindeberg lämnar sin plats i Eskilstunas kommunfullmäktige. Hans avhopp blir det femte under den här mandatperioden i Eskilstuna.

Sverigedemokraterna i Eskilstuna har svårt att få sina politiker att stanna kvar i fullmäktige.

- Jag känner mig inte redo för politiken, jag är verkligen ingen politiker, säger Thomas Lindeberg, den senaste i raden av avhoppare i Eskilstuna.

Han hänvisar också till vad han kallar för "personliga skäl".

Sverigedemokraternas partisekreterare i Eskilstuna, Therese Borg påstår att skälen till många av avhoppen är diskriminering mot sverigedemokrater på arbetsmarknaden och i samhället.

- Det vi vet är att Thomas Lindeberg varit tveksam i att ställa upp i fullmäktige på grund av rädsla för att de ska få konsekvenser på arbetet. Vi är många som blivit utmanövrerade på arbetsplasten, säger Therese Borg.

Även hennes egen karriär skall ha påverkats av diskrimineringen, säger hon.

Men Thomas Linderberg tillbakavisar Borgs förklaring. Det gör även de andra avhopparna. Expo har kontaktat flera personer som valt att lämna sin plats i både fullmäktige och partiet i Eskilstuna. Ingen känner igen Therese Borgs förklaring:

- Hon ska inte tala om varför jag har lämnat. Det får stå för henne, jag avfärdar det hon säger. En orsak till mitt avhopp är min hälsa, jag har en hörselskada, säger Per-Ove Bandeus som tidigare lämnade sin plats i fullmäktige.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA