Fick böter för hot mot SD-politiker

Publicerad 2011-09-16

En 20-årig man dömdes av Linköpings tingsrätt på onsdagen till böter för att ha hotat sverigedemokraterna Markus Wiechel och Jonas Andersson vid ett skolbesök under fjolårets valrörelse.

20-åringen åtalades för att ha hotat, men även för att fysiskt ha knuffat politikerna. Det sistnämnda åtalet ogillades av tingsrätten, eftersom det inte fanns något som bevisade att 20-åringen gått till fysiskt angrepp mot sverigedemokraterna, skriver Folkbladet.

Igår dömdes 20-åringen till att betala 6.000 kronor dagsböter samt 5.000 kronor vardera i skadestånd till de båda politikerna.

Det var när de två Sverigedemokraterna besökte Birgittaskolan i Linköping förra året som händelsen inträffade. 20-åringen ska ha gått in i klassrummet där politikerna befann sig och ifrågasatt vad de gjorde på hans skola. En TV4-reporter, som var på plats för att filma politikerbesöket, lyckades filma delar av händelseförloppet.
Sonja Anshelm

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro