Fick böter för hot mot SD-politiker

Publicerad 2011-09-16

En 20-årig man dömdes av Linköpings tingsrätt på onsdagen till böter för att ha hotat sverigedemokraterna Markus Wiechel och Jonas Andersson vid ett skolbesök under fjolårets valrörelse.

20-åringen åtalades för att ha hotat, men även för att fysiskt ha knuffat politikerna. Det sistnämnda åtalet ogillades av tingsrätten, eftersom det inte fanns något som bevisade att 20-åringen gått till fysiskt angrepp mot sverigedemokraterna, skriver Folkbladet.

Igår dömdes 20-åringen till att betala 6.000 kronor dagsböter samt 5.000 kronor vardera i skadestånd till de båda politikerna.

Det var när de två Sverigedemokraterna besökte Birgittaskolan i Linköping förra året som händelsen inträffade. 20-åringen ska ha gått in i klassrummet där politikerna befann sig och ifrågasatt vad de gjorde på hans skola. En TV4-reporter, som var på plats för att filma politikerbesöket, lyckades filma delar av händelseförloppet.
Sonja Anshelm

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA