110413_johnny_skalin_464_6.jpg

Johnny Skalin (SD) kritiserade under sitt anförande regerings politik. Själv anklagades han av Anders Borg (M) för att bedriva en politik som inte går ihop. Foto: Expo

Finansministern kallar SD:s politik ologisk

Publicerad 2011-04-14

Under onsdagens budgetdebatt i riksdagen anklagade finansminister Anders Borg sverigedemokraternas ekonomiska talesman Johnny Skalin för att stå för en ologisk politik. Skallin sträckte samtidigt i sitt anförande ut en hand till oppositionen.

Johnny Skalin uttryckte i ett replikskifte att det var bra med invandrare som kommer hit och arbetar och startar företag. Uttalandet fick Anders Borg (M) att reagera, eftersom Sverigedemokraterna samtidigt säger nej till åtgärder för att hjälpa utrikes födda att komma in i jobb, som satsningar på svenska för invandrare, instegsjobb och nystartzoner.

– Det hjälper inte om Johnny Skalin vill stänga gränserna om han samtidigt vill låsa fast Sverige i en situation där många människor som är här inte får en möjlighet att bidra på det sätt som de kan, sa Anders Borg.

Skalin höll inte med om han parti står för en ologisk politik.

– Det har visat sig historiskt gång på gång över alla de här regeringarna som har försökt sedan 90-talet, sedan den kris vi hade och den massinvandringspolitik som bedrevs därefter, att det har misslyckats, menade han.

Utsträckt hand
Johnny Skalin menade att Sverigedemokraterna tillsammans med de övriga oppositionspartierna skulle kunna fälla regeringen i flera frågor. Han nämnde bland annat satsningar på järnvägar och ett stopp av "lönedumpningspolitiken", som han hävdar att regeringens invandringspolitik syftar till.
– Jag sträcker därför här ut min hand till den övriga oppositionen. Med öppna samtal kan vi tillsammans skapa majoritet i den här kammaren för att lösa situationen både för de sjuka och arbetslösa, sa han.

Budgetdebatten präglades i övrigt av att det var första gången Socialdemokraternas nytillträdde ekonomiska talesperson Tommy Waidelich mötte finansminister Anders Borg i en budgetduell. Debatten kom till stor del att handla om regeringens skattesänkningar.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA