Fler anti-romska demonstrationer i Tjeckien

Publicerad 2011-09-22

På lördag arrangeras det ytterligare två anti-romska protester i de nordvästra tjeckiska städerna, Varndorf och Rumburk. Detta kommer att bli Varndorfs åttonde anti-romska protest den här månaden.

Protesterna ska hållas på lördag i de mindre städerna Varnsdorf med 16 000 invånare och i Rumburk med 11 000 invånare. Hur många som kommer att delta är ännu oklart, rapporterar den tjeckiska tidningen Romea.cz

För två veckor sen hölls det anti-romska protester i Varnsdorf, Novy Bor och Rumburk. Då protesterade flera hundra anhängare till det högerextrema Arbetarnas Sociala rättviseparti mot ökad brottslighet. Organisationen anser att en stigande brottslighet beror på en ökad inflyttning av romer från andra delar av landet.

Under de senaste demonstrationerna utbröt kravaller och sammandrabbningar mellan polis och demonstranter. Sju anhängare till det högerextrema partiet är misstänkta för brott i samband med protesterna, bland annat för att burit nazistiska symboler och för att ha skjutit mot polisen.
Sonja Anshelm

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA