Fler anti-romska demonstrationer i Tjeckien

Publicerad 2011-09-22

På lördag arrangeras det ytterligare två anti-romska protester i de nordvästra tjeckiska städerna, Varndorf och Rumburk. Detta kommer att bli Varndorfs åttonde anti-romska protest den här månaden.

Protesterna ska hållas på lördag i de mindre städerna Varnsdorf med 16 000 invånare och i Rumburk med 11 000 invånare. Hur många som kommer att delta är ännu oklart, rapporterar den tjeckiska tidningen Romea.cz

För två veckor sen hölls det anti-romska protester i Varnsdorf, Novy Bor och Rumburk. Då protesterade flera hundra anhängare till det högerextrema Arbetarnas Sociala rättviseparti mot ökad brottslighet. Organisationen anser att en stigande brottslighet beror på en ökad inflyttning av romer från andra delar av landet.

Under de senaste demonstrationerna utbröt kravaller och sammandrabbningar mellan polis och demonstranter. Sju anhängare till det högerextrema partiet är misstänkta för brott i samband med protesterna, bland annat för att burit nazistiska symboler och för att ha skjutit mot polisen.
Sonja Anshelm

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro