Fler militanta nazister i Tyskland

Publicerad 2011-04-18

Det finns omkring 5600 nazister i Tyskland villiga att begå politiska våldsbrott. Det motsvarar en ökning på drygt 10 procent jämfört med 2009, meddelade chefen för det tyska författningsskyddet på måndagen.

- Antalet medlemmar inom den nazistiska miljön som är benägna att begå våldsbrott har ökat. 2010 växte antalet med 600 personer, till 5600, säger Heinz Fromm, generaldirektör för det tyska författningsskyddet till Neue Osnabrücker Zeitung.

Det är en ökning med 3400 personer på tio år. År 2000 var motsvarande siffra 2200 aktiva personer.

Samtidigt som den våldsbenägna andelen inom miljön ökade i antal så minskade antalet vit makt-aktivister som helhet. I slutet av 2010 var omkring 25 000 personer aktiva inom vit makt-miljön, en minskning med 1600 personer jämfört med 2009.

Minskningen kommer bland annat genom att högerextrema Nationaldemokratische Partei Deutschlands, NPD, tappar medlemmar.

- I slutet av 2010 hade partiet 6600 medlemmar. Det är 300 färre än året innan och 600 färre än deras toppår 2007, säger Heinz Fromm till tidningen.

NPD beskrivs av författningsskyddet som ett "rasistiskt, antisemitiskt, revisionistiskt" parti, enligt Der Spiegel. Expo rapporterade tidigare i år att partiet hamnade utanför delstatsparlamentet i Sachsen-Anhalt efter att de fått 4.6 procent av rösterna. Spärren för att få mandat i Sachsen-Anhalt är på fem procent.

I intervjun varnade Fromm för att undervärdera NPDs möjlighet att locka väljare. Bland annat syftade han på det kommande delstatsvalet i Mecklenburg-Vorpommern den fjärde september i år.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro