Fler militanta nazister i Tyskland

Publicerad 2011-04-18

Det finns omkring 5600 nazister i Tyskland villiga att begå politiska våldsbrott. Det motsvarar en ökning på drygt 10 procent jämfört med 2009, meddelade chefen för det tyska författningsskyddet på måndagen.

- Antalet medlemmar inom den nazistiska miljön som är benägna att begå våldsbrott har ökat. 2010 växte antalet med 600 personer, till 5600, säger Heinz Fromm, generaldirektör för det tyska författningsskyddet till Neue Osnabrücker Zeitung.

Det är en ökning med 3400 personer på tio år. År 2000 var motsvarande siffra 2200 aktiva personer.

Samtidigt som den våldsbenägna andelen inom miljön ökade i antal så minskade antalet vit makt-aktivister som helhet. I slutet av 2010 var omkring 25 000 personer aktiva inom vit makt-miljön, en minskning med 1600 personer jämfört med 2009.

Minskningen kommer bland annat genom att högerextrema Nationaldemokratische Partei Deutschlands, NPD, tappar medlemmar.

- I slutet av 2010 hade partiet 6600 medlemmar. Det är 300 färre än året innan och 600 färre än deras toppår 2007, säger Heinz Fromm till tidningen.

NPD beskrivs av författningsskyddet som ett "rasistiskt, antisemitiskt, revisionistiskt" parti, enligt Der Spiegel. Expo rapporterade tidigare i år att partiet hamnade utanför delstatsparlamentet i Sachsen-Anhalt efter att de fått 4.6 procent av rösterna. Spärren för att få mandat i Sachsen-Anhalt är på fem procent.

I intervjun varnade Fromm för att undervärdera NPDs möjlighet att locka väljare. Bland annat syftade han på det kommande delstatsvalet i Mecklenburg-Vorpommern den fjärde september i år.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA