nu_halsngb110501_2_464.jpg

Svenskarnas parti och Nordisk ungdom demonstrerar tillsammans i Helsingborg den första maj 2010. Foto: Expo.

Fler sajter – färre grupper

Publicerad 2011-05-13

Antalet vit makt-relaterade nätsajter ökade med 11 procent under 2010 jämfört med föregående år. Samtidigt minskar antalet aktiva grupper och deras offentliga aktiviteter.

expo_arsrapport_2010_220.jpg
Antalet vit makt-relaterade webbplatser ökade från 108 till 121 under föregående år. 2008 var motsvarande antal 96. Mest är det antalet bloggar som ökar, från 26 till 35, medan antalet organisationshemsidor låg kvar på 34.

Under de två tidigare år som årsrapporterna getts ut har antalet aktiva vit makt-grupper varit i det närmaste konstant. Under 2010 ser vi ett trendbrott. Antalet aktiva grupper är betydligt färre än tidigare år, 29 aktiva organisationer jämfört med 40 organisationer under 2009.

- På senare år har ambitiösa försök gjorts att skapa organisationer med tillhörande aktivistgrupper. Försöken har inte fallit väl ut och under 2010 ser vi hur organisationer faller samman. Det innebär inte nödvändigtvis att rörelsen dör ut. Förr eller senare kommer nya grupperingar att suga upp aktivisterna, fortsätter David Lagerlöf.

Samtidigt som vit makt-aktivisterna ökar sin aktivitet på nätet minskar antalet fysiska aktiviteter något, från 1 507 under 2009 till 1 469 år 2010. Det kan jämföras med toppnoteringen på 1 947 aktiviteter under år 2008.

- Även om vit makt-grupperna inte är anhängare av demokrati så är det förvånande att aktiviteten sjunker under ett valår. På senare år har rörelsen dragits med interna problem och avhopp, vilket fortfarande sätter sin prägel på miljön, säger David Lagerlöf på Expo Research.

Aktivisterna har varit aktiva i samtliga län förutom två, Jämtland och Västernorrland. Samtidigt utmärker sig Stockholm, Värmland, Västra Götaland och Jönköping som län med en omfattande aktivism.

Ett trendbrott under året är att Svenska motståndsrörelsen är den organisation som haft störst geografisk täckning. Organisationen bedrev aktiviteter i 17 av landets 21 län.

Att en grupp klassats som "aktiv" i rapporten säger samtidigt inget om aktivitetens omfattning, snarare att det finns någon form av verksamhet. Några av grupperna har funnits under många år och drivs av erfarna aktivister, andra består av mindre grupper med en lös struktur.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro