Västeråsnazist döms för knivbrott

Publicerad 2011-02-25

En 20-årig medlem i Svenskarnas parti dömdes på fredagen för brott mot knivlagen. Domen kommer bara några dagar efter det att tre av partiets aktivister dömts tillsammans med flera vänsteraktivister efter ett stort bråk i Hallstahammar.

En 20-årig medlem i Svenskarnas parti dömdes på fredagen för brott mot knivlagen. Domen kommer bara några dagar efter det att tre av partiets aktivister dömts tillsammans med flera vänsteraktivister efter ett stort bråk i Hallstahammar.

20-åringen döms mot sitt nekande till 1200 kronor i böter för att han burit kniv i centrala Västerås. Han greps av en civilklädd polis efter att han springande försökt kasta kniven ifrån sig.

Domen mot 20-åringen kommer bara några dagar efter att fyra vänsterextremister från Revolutionära fronten och tre nazister från Svenskarnas parti dömts. Domen var kulmen på det rättsliga efterspelet från ett knivslagsmål i Hallstahammar i maj förra året.

Två av nazisterna som dömdes var nära att mista livet av skadorna de åsamkats av vänsterextremisterna.

I samband med att domen föll intervjuade Sveriges television en lokal företrädare för nazistorganisationerna som är aktiva i Västerås. Den 24-åriga mannen säger att han går omkring beväpnad när han upplever sig hotad.

- Det handlar om att upprätthålla en sorts terrorbalans mellan oss och dom, säger 24-åringen till SvT, syftandes på konflikterna mellan höger- och vänsterextremister.

Sirpa Franzén, pressekreterare vid Säkerhetspolisen, säger till Expo att de flesta aktiva personerna inom "vit makt-miljön" inte beväpnar sig:

- Men om de gör det så är det olika gatustridsvapen och knivar som är vanligast, säger hon.

Den 20-åriga mannen som nu dömts för knivbrottet var en av två män på Svenskarnas partis vallista till kommunfullmäktige i Surahammar i höstas. Den andra personen, en 26-årig man från Västerås utreds för närvarande av polis, misstänkt för grov misshandel. I den polisanmälan som Expo tagit del av framgår att 26-åringen ska ha skjutit två personer med någon form av luftvapen.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA