Västeråsnazist döms för knivbrott

Publicerad 2011-02-25

En 20-årig medlem i Svenskarnas parti dömdes på fredagen för brott mot knivlagen. Domen kommer bara några dagar efter det att tre av partiets aktivister dömts tillsammans med flera vänsteraktivister efter ett stort bråk i Hallstahammar.

En 20-årig medlem i Svenskarnas parti dömdes på fredagen för brott mot knivlagen. Domen kommer bara några dagar efter det att tre av partiets aktivister dömts tillsammans med flera vänsteraktivister efter ett stort bråk i Hallstahammar.

20-åringen döms mot sitt nekande till 1200 kronor i böter för att han burit kniv i centrala Västerås. Han greps av en civilklädd polis efter att han springande försökt kasta kniven ifrån sig.

Domen mot 20-åringen kommer bara några dagar efter att fyra vänsterextremister från Revolutionära fronten och tre nazister från Svenskarnas parti dömts. Domen var kulmen på det rättsliga efterspelet från ett knivslagsmål i Hallstahammar i maj förra året.

Två av nazisterna som dömdes var nära att mista livet av skadorna de åsamkats av vänsterextremisterna.

I samband med att domen föll intervjuade Sveriges television en lokal företrädare för nazistorganisationerna som är aktiva i Västerås. Den 24-åriga mannen säger att han går omkring beväpnad när han upplever sig hotad.

- Det handlar om att upprätthålla en sorts terrorbalans mellan oss och dom, säger 24-åringen till SvT, syftandes på konflikterna mellan höger- och vänsterextremister.

Sirpa Franzén, pressekreterare vid Säkerhetspolisen, säger till Expo att de flesta aktiva personerna inom "vit makt-miljön" inte beväpnar sig:

- Men om de gör det så är det olika gatustridsvapen och knivar som är vanligast, säger hon.

Den 20-åriga mannen som nu dömts för knivbrottet var en av två män på Svenskarnas partis vallista till kommunfullmäktige i Surahammar i höstas. Den andra personen, en 26-årig man från Västerås utreds för närvarande av polis, misstänkt för grov misshandel. I den polisanmälan som Expo tagit del av framgår att 26-åringen ska ha skjutit två personer med någon form av luftvapen.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro