Förbjudet att be på Paris gator

Publicerad 2011-09-16

Nu är det inte längre tillåtet att som religiös be på Paris gator. Inrikesminister Claude Guéant varnar för att polisen med våld kommer att stoppa muslimer och andra religiösa om de inte följer de nya reglerna, skriver the Telegraph.

Claude Guéant sa även att förbudet kan komma att utvidgas till resten av Frankrike, i synnerhet städerna Nice och Marseille, där "problemen kvarstår".

"Jag kommer att se till att lagen tillämpas. Att be på gatan är inte värdigt för religionsutövarna och kränker principerna för sekularism. Alla muslimska ledare är överens om detta" säger Guéant till den franska tidningen Le Figaro.

Anledningen till att muslimer bett på gatorna är att moskéerna inte har kunnat ta emot alla som vill besöka dem. Enligt ett undertecknat avtal kommer dock troende muslimer i Paris kunna använda en närliggande brandstation som lokal - i väntan på att en större moské byggs.

Sheikh Mohamed salah Hamza är ansvarig för en av de moskéer som regelbundet svämmar över av folk. Han säger att han kommer att lyda lagen, men är missnöjd med brandstationen som lokal. Han tror att många troende istället väljer att söka sig till mindre, redan överfulla, moskéerna, skriver the Telegraph.

Marine Le pen, partiledare för det högerextrema National Front, gjorde förra året en liknelse mellan bedjande muslimer och den nazistiska ockupationen av Frankrike under andra världskrigen, men utan pansarvagnar eller soldater. Hon sa att det var en "politisk handling av fundamentalister".

Frankrikes president Nicolas Sarkozy fördömde uttalandet, men bjöd senare in till debatt om islam och sekularism. Han menade att multikulturalismen har misslyckats i Frankrike. Efter debatten lovade Claude Guéant att ett landsomfattande förbud skulle aktualiseras och sa att "gatan är till för att köras på och inte för att be", skriver the Telegraph.
Sonja Anshelm

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro