Förbjudet att be på Paris gator

Publicerad 2011-09-16

Nu är det inte längre tillåtet att som religiös be på Paris gator. Inrikesminister Claude Guéant varnar för att polisen med våld kommer att stoppa muslimer och andra religiösa om de inte följer de nya reglerna, skriver the Telegraph.

Claude Guéant sa även att förbudet kan komma att utvidgas till resten av Frankrike, i synnerhet städerna Nice och Marseille, där "problemen kvarstår".

"Jag kommer att se till att lagen tillämpas. Att be på gatan är inte värdigt för religionsutövarna och kränker principerna för sekularism. Alla muslimska ledare är överens om detta" säger Guéant till den franska tidningen Le Figaro.

Anledningen till att muslimer bett på gatorna är att moskéerna inte har kunnat ta emot alla som vill besöka dem. Enligt ett undertecknat avtal kommer dock troende muslimer i Paris kunna använda en närliggande brandstation som lokal - i väntan på att en större moské byggs.

Sheikh Mohamed salah Hamza är ansvarig för en av de moskéer som regelbundet svämmar över av folk. Han säger att han kommer att lyda lagen, men är missnöjd med brandstationen som lokal. Han tror att många troende istället väljer att söka sig till mindre, redan överfulla, moskéerna, skriver the Telegraph.

Marine Le pen, partiledare för det högerextrema National Front, gjorde förra året en liknelse mellan bedjande muslimer och den nazistiska ockupationen av Frankrike under andra världskrigen, men utan pansarvagnar eller soldater. Hon sa att det var en "politisk handling av fundamentalister".

Frankrikes president Nicolas Sarkozy fördömde uttalandet, men bjöd senare in till debatt om islam och sekularism. Han menade att multikulturalismen har misslyckats i Frankrike. Efter debatten lovade Claude Guéant att ett landsomfattande förbud skulle aktualiseras och sa att "gatan är till för att köras på och inte för att be", skriver the Telegraph.
Sonja Anshelm

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA