Före detta nazist greps i Norge

Publicerad 2011-08-29

En eftersökt före detta norsk nazist greps i fredags av norsk polis. Mannen har varit efterlyst sedan polisen i tisdags funnit sprängmedel, vapen och två polisuniformer i hans lägenhet.

Den gripne har flera gånger tidigare gripits för vapeninnehav, 1998 dömdes han till tio månaders fängelse då polisen hittat automatpistoler, pumphagel och handeldvapen som tillhörde personer i den norska nazistmiljön. 2001 arresterades mannen igen för att haft sprängmedel och vapen, enligt Vepsen.org.

Mannens advokat, Vidar Lind Iversen, säger till Expo att den gripne hävdar att han kommit över polisuniformerna av en slump och de inte var tänkta att användas för något speciellt ändamål.

- Sprängämnena har helt förklarliga skäl, han har jobbat med anläggningsarbete och har också gjort det privat. Han har behövt spränga plats i sitt garage och sådana saker, säger han.

Den gripne mannen hävdar att han inte längre tillhör den högerextrema miljön i Norge.
Daniel Vergara

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA