Före detta nazist greps i Norge

Publicerad 2011-08-29

En eftersökt före detta norsk nazist greps i fredags av norsk polis. Mannen har varit efterlyst sedan polisen i tisdags funnit sprängmedel, vapen och två polisuniformer i hans lägenhet.

Den gripne har flera gånger tidigare gripits för vapeninnehav, 1998 dömdes han till tio månaders fängelse då polisen hittat automatpistoler, pumphagel och handeldvapen som tillhörde personer i den norska nazistmiljön. 2001 arresterades mannen igen för att haft sprängmedel och vapen, enligt Vepsen.org.

Mannens advokat, Vidar Lind Iversen, säger till Expo att den gripne hävdar att han kommit över polisuniformerna av en slump och de inte var tänkta att användas för något speciellt ändamål.

- Sprängämnena har helt förklarliga skäl, han har jobbat med anläggningsarbete och har också gjort det privat. Han har behövt spränga plats i sitt garage och sådana saker, säger han.

Den gripne mannen hävdar att han inte längre tillhör den högerextrema miljön i Norge.
Daniel Vergara

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro