Före detta SD-ordförande struntar i rättegång

Publicerad 2011-11-02

Det har gått nästan ett och ett halvt år sedan den före detta ordförande för Sverigedemokraterna i Örebro län, Lennart Johansson, åtalades för hets mot folkgrupp. Men än har ingen rättegång hållits trots att polisen har sökt honom i hans hem.

I februari 2010 uppmärksammades Johanssons blogg i medierna efter att han beskrev somalier på ett nedsättande sätt. I bloggen påstod han att "somalier tuggar droger" och "smider planer mot svenska kristna". I juni samma år åtalades han för hets mot folkgrupp.

Örebros tingsrätt har skickat ut fyra kallelser till rättegången, vid två av dessa har tingsrätten inte kunnat nå Johansson och skickade polisen för att hämta honom. Polisen sökte honom senast i hemmet för tre veckor sedan utan resultat.

– Inför nästa förhandling kan man besluta i förväg att man ska hämta personen utan att skicka en kallelse, säger Terese Johansson som är rådman i Örebros tingsrätt till Sverigeradio.

Sverigedemokraternas distriktsordförande i Örebro län Jonas Millard säger till Expo.se att Lennart Johansson inte längre är med i partiet.

– Det var länge sen han blev utesluten ur partiet, säger han.

Sverigesradio rapporterar att Johansson även har åtalats för misshandel, ofredande och hastighetsöverträdelser.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA