Före detta SD-ordförande struntar i rättegång

Publicerad 2011-11-02

Det har gått nästan ett och ett halvt år sedan den före detta ordförande för Sverigedemokraterna i Örebro län, Lennart Johansson, åtalades för hets mot folkgrupp. Men än har ingen rättegång hållits trots att polisen har sökt honom i hans hem.

I februari 2010 uppmärksammades Johanssons blogg i medierna efter att han beskrev somalier på ett nedsättande sätt. I bloggen påstod han att "somalier tuggar droger" och "smider planer mot svenska kristna". I juni samma år åtalades han för hets mot folkgrupp.

Örebros tingsrätt har skickat ut fyra kallelser till rättegången, vid två av dessa har tingsrätten inte kunnat nå Johansson och skickade polisen för att hämta honom. Polisen sökte honom senast i hemmet för tre veckor sedan utan resultat.

– Inför nästa förhandling kan man besluta i förväg att man ska hämta personen utan att skicka en kallelse, säger Terese Johansson som är rådman i Örebros tingsrätt till Sverigeradio.

Sverigedemokraternas distriktsordförande i Örebro län Jonas Millard säger till Expo.se att Lennart Johansson inte längre är med i partiet.

– Det var länge sen han blev utesluten ur partiet, säger han.

Sverigesradio rapporterar att Johansson även har åtalats för misshandel, ofredande och hastighetsöverträdelser.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro