Förintelseförnekelse och antisemitism i iranska statsmedier

Publicerad 2011-01-31

Förintelsen beskrivs som en myt av Iranska medier. Budskapen sprids genom den statskontrollerade radiokanalen IRIB och tv-kanalen PressTV, en gren av IRIB.

På IRIB:s engelskspråkiga hemsida, dagen efter Förintelsens minnesdag 2011, påstår radiokanalen att det inte existerade några gaskammare i nazistkontrollerade områden. De ifrågasätter också om Förintelsen ens ägt rum.

"Förintelsen, vilket forskning på är strikt förbjudet i väst, var ingenting annat än ett absurt påstående för att bosätta europeiska judar i det muslimska landet Palestina", skriver IRIB bland annat.

Radiokanalen skriver också att Irans president Mahmoud Ahmadinejad applåderats av alla oberoende och hederliga människor i världen när han krävt "verklig" forskning kring Förintelsen.

Ger plats åt kända antisemiter
IRIB:s dotterbolag PressTV som har sitt säte i Irans huvudstad Tehran sprider även den antisemitiska budskap. Med kontor i London och Washington når det ut till användare i västvärlden.

Mark Glenn är en kommentator för Presstv. Han har skrivit essäer som "Judaism nobodys friend" i vilken Judendomen beskrivs som en dödskult vars syfte är att erövra världen. Mark Glenn är en av flera kommentatorer på kanalen som återger gamla antisemitiska teser. Ett annat exempel är Paul Sheldon Foote som på sin blogg påstår att judar infiltrerar världsreligionerna för att få dem att "hata" muslimer.

Förintelseförnekarekonferens
Den Iranska regimen har uppmärksammats flera gånger tidigare för att sprida antisemitism och att ifrågasätta Förintelsen. 2006 hölls en två dagar lång konferens i Tehran. Dit bjöds kända högerextremister in, David Duke, tidigare medlem i den högerextrema organisationen Ku Klux Klan och förintelseförnekaren Robert Faurisson var två av talarna. På konferensen hölls tal med teman som "Förintelsen: ett modernt synsätt".

På konferensen höll också en lärare från Sverige en föreläsning i vilken han sade att antalet mördade judar inte var sex miljoner utan snarare 300 000. Läraren stängdes av från sitt jobb efter konferensen.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA