Förintelsens döda hedrades i Stockholm

Publicerad 2011-01-27

På torsdagen var det 66 år sedan fångarna i Auschwitz befriades av den ryska armén. Ett par hundra personer samlades på eftermiddagen vid Raoul Wallenbergs torg i Stockholm för att minnas det ofattbara.Bland tända ljus och ångande andedräkter talade EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) och Eskil Franck, överintendet vid Forum för levande historia.

Båda talade om vikten att minnas den systematiska utrotningen av människor i nazityskland under andra världskriget. Men de varnade även för framtiden, bland annat genom att hänvisa till kommunen där Svenskarnas parti tog ett mandat i höstens val.

- Det är en skam att vi har nazister i kommunfullmäktige i Grästorp, sa Birgitta Ohlsson.

Tidigare under dagen arrangerade parlamentariska nätverket för Förintelsens minnesdag en minnesstund i riksdagen. Bland talarna fanns Hedi Fried, som överlevde både Auschwitz och Bergen-Belsen.

I sitt tal konstaterade hon att det är lätt att tro att folkmordens fasor aldrig kan drabba en själv. Men så är det inte, fortsatte hon.

– Det kan hända här. Det kan hända nu.

Precis som talarna vid Raoul Wallenbergs torg varnade hon också för den politiska utvecklingen i Europa, där allt fler högerextrema partier går framåt.

– I dag när det blåser högervindar över Europa är det viktigare än någonsin att detta budskap förs ut.
Johannes Jakobsson, Daniel Poohl

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Oscar Sjöstedt gick på nazistspelning – försvarades av Åkesson

Sjöstedt på nazistspelning. SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt gick på en nazistspelning år 2005. Tilltaget försvarades av Jimmie Åkesson. Det kan Expo avslöja. Den senaste veckan har det publicerats flera besvärande uppgifter om Sjöstedts förhållande till nazismen.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro