Sannfinländarna ställer sig utanför

Publicerad 2011-06-10

Den finländske regeringssonderaren Jyrki Katainen har en vecka på sig att presentera ett förslag på en finländsk regering. Sannfinländarna ställer sig utanför förhandlingarna, rapporterar flera finländska medier.

Samlingspartisten Jyrki Katainen har haft bråda dagar sedan det finska regeringsvalet i mitten av april i år. Det har varit hans ansvar att bilda en regering men hittills har förhandlingarna inte gett några resultat. I sitt senaste försök hoppas Katainen på en sexpartsregering, ett "sexpack". Annars går turen vidare till Socialdemokraterna.

Förutom Samlingspartiet är Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Kristdemokraterna, de Gröna och Svenska folkpartiet tänkta att ingå i sexpacket. Sannfinländarna ställer sig kategoriskt utanför förhandlingarna.

– Vi diskuterade med Timo Soini och gick långt. Vi erbjöd till och med Sannfinländarna rätt att rösta emot regeringen i EU-frågor, vilket skulle ha betytt att vi hade haft en minoritetsregering i EU-frågor. Men Timo Soini ville inte gå med på det här, säger Jyrki Katainen till den svenskspråkiga tidningen Hufvudstadsbladet.

Soini säger själv i en intervju med svenska Yle att han ger den tilltänkta regeringen "några månader". Bland annat på grund av att vänstern ska samarbeta med Samlingspartiet, motsvarande svenska Moderaterna.

– Jag tror att det är svårt att föra en sådan skattepolitik som planeras, säger Timo Soini till Yle.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro