Sannfinländarna ställer sig utanför

Publicerad 2011-06-10

Den finländske regeringssonderaren Jyrki Katainen har en vecka på sig att presentera ett förslag på en finländsk regering. Sannfinländarna ställer sig utanför förhandlingarna, rapporterar flera finländska medier.

Samlingspartisten Jyrki Katainen har haft bråda dagar sedan det finska regeringsvalet i mitten av april i år. Det har varit hans ansvar att bilda en regering men hittills har förhandlingarna inte gett några resultat. I sitt senaste försök hoppas Katainen på en sexpartsregering, ett "sexpack". Annars går turen vidare till Socialdemokraterna.

Förutom Samlingspartiet är Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Kristdemokraterna, de Gröna och Svenska folkpartiet tänkta att ingå i sexpacket. Sannfinländarna ställer sig kategoriskt utanför förhandlingarna.

– Vi diskuterade med Timo Soini och gick långt. Vi erbjöd till och med Sannfinländarna rätt att rösta emot regeringen i EU-frågor, vilket skulle ha betytt att vi hade haft en minoritetsregering i EU-frågor. Men Timo Soini ville inte gå med på det här, säger Jyrki Katainen till den svenskspråkiga tidningen Hufvudstadsbladet.

Soini säger själv i en intervju med svenska Yle att han ger den tilltänkta regeringen "några månader". Bland annat på grund av att vänstern ska samarbeta med Samlingspartiet, motsvarande svenska Moderaterna.

– Jag tror att det är svårt att föra en sådan skattepolitik som planeras, säger Timo Soini till Yle.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA