utr_pol_geert_wilders_464_1.jpg

Rättegången mot den holländske populisten Geert Wilders kommer att fortsätta trots protester och juridiska hinder. FOTO: KAFKA/HOLLAND

Fortsatt rättegång mot Wilders

Publicerad 2011-03-31

Den långdragna rättegången mot Geert Wilders, ledaren för det antimuslimska holländska Frihetspartiet, har återupptagits. Domstolen beslutade på onsdagen att åtalet om hets mot folkgrupp inte ogillas.

Radio Netherlands Worldwide beskriver den återupptagna rättegången som ett skådespel där alla inblandade vet sin plats och intar sina roller.

Wilders advokat har sedan rättegången startade i januari 2010 försökt få åtalet ogiltigförklarat. När Wilders nu för 15:de gånger infinner sig i rättsalen beskrivs huvuddomaren i målet och Wilders advokat som två lejon, kretsande runt varandra med blottade tänder. Wilders däremot sägs ge ett lugnt och samlat intryck, fritt från känsloyttringar.

Advokaten har hela tiden hävdat att Wilders uttalanden om muslimer och islam faller under yttrandefriheten. Efter anklagelser om att domarna skulle vara jäviga kollapsade rättegången i november. Detta trots att samtliga domare bytts ut. Det beslutades då att åtalet skulle ses över.

Rättegången fortsätter den 13 april och då kommer tre experter på islam och Mellanöstern att kallas som vittnen.
Ulrika Lindén

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro