utr_pol_geert_wilders_464_1.jpg

Rättegången mot den holländske populisten Geert Wilders kommer att fortsätta trots protester och juridiska hinder. FOTO: KAFKA/HOLLAND

Fortsatt rättegång mot Wilders

Publicerad 2011-03-31

Den långdragna rättegången mot Geert Wilders, ledaren för det antimuslimska holländska Frihetspartiet, har återupptagits. Domstolen beslutade på onsdagen att åtalet om hets mot folkgrupp inte ogillas.

Radio Netherlands Worldwide beskriver den återupptagna rättegången som ett skådespel där alla inblandade vet sin plats och intar sina roller.

Wilders advokat har sedan rättegången startade i januari 2010 försökt få åtalet ogiltigförklarat. När Wilders nu för 15:de gånger infinner sig i rättsalen beskrivs huvuddomaren i målet och Wilders advokat som två lejon, kretsande runt varandra med blottade tänder. Wilders däremot sägs ge ett lugnt och samlat intryck, fritt från känsloyttringar.

Advokaten har hela tiden hävdat att Wilders uttalanden om muslimer och islam faller under yttrandefriheten. Efter anklagelser om att domarna skulle vara jäviga kollapsade rättegången i november. Detta trots att samtliga domare bytts ut. Det beslutades då att åtalet skulle ses över.

Rättegången fortsätter den 13 april och då kommer tre experter på islam och Mellanöstern att kallas som vittnen.
Ulrika Lindén

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA