Förundersökning efter hitlerhälsning i TV

Publicerad 2011-04-19

En av deltagarna gjorde hitlerhälsning och ropade "mein führer" i TV-programmet Big Brother. Nu har Justitiekanslern inlett en förundersökning om hets mot folkgrupp. UPPDATERAD 11.42.

Eftersom programmet sändes i TV11 är det den ansvarige utgivaren som är föremål för förundersökningen. Åsa Sjöberg är ansvarig utgivare för webbsajten medan Anton Glanzelius är ansvarig för programmet.

Erik Sidung, pressansvarig för Big Brother, säger att de inte kan kommentera ärendet eftersom de inte tagit del av anmälan.

- Det är den kommentar vi har just nu, säger Erik Sidung till Expo.

Samtidigt säger han att den anmälda sekvensen aldrig sänts i TV.

- Däremot håller vi just nu på att utreda exakt vad det är som sänts på webben, säger han.

Enligt Justitiekanslern finns det anledning att tro att yttrandefrihetsbrottet hets mot folkgrupp har begåtts under sändningen. Förundersökningsledare i ärendet blir chefsåklagare Tora Holst.

Programmet där en av deltagarna gjorde hitlerhälsning sändes första gången den 6 april och sen i repris dagen efter. Programmet ska även ha visats på tv-programmets sajt.

Under 2010 fick Justitiekanslern in 140 anmälningar om hets mot folkgrupp. I fem av dessa fall valde myndigheten att påbörja en förundersökning.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA