Förundersökning efter hitlerhälsning i TV

Publicerad 2011-04-19

En av deltagarna gjorde hitlerhälsning och ropade "mein führer" i TV-programmet Big Brother. Nu har Justitiekanslern inlett en förundersökning om hets mot folkgrupp. UPPDATERAD 11.42.

Eftersom programmet sändes i TV11 är det den ansvarige utgivaren som är föremål för förundersökningen. Åsa Sjöberg är ansvarig utgivare för webbsajten medan Anton Glanzelius är ansvarig för programmet.

Erik Sidung, pressansvarig för Big Brother, säger att de inte kan kommentera ärendet eftersom de inte tagit del av anmälan.

- Det är den kommentar vi har just nu, säger Erik Sidung till Expo.

Samtidigt säger han att den anmälda sekvensen aldrig sänts i TV.

- Däremot håller vi just nu på att utreda exakt vad det är som sänts på webben, säger han.

Enligt Justitiekanslern finns det anledning att tro att yttrandefrihetsbrottet hets mot folkgrupp har begåtts under sändningen. Förundersökningsledare i ärendet blir chefsåklagare Tora Holst.

Programmet där en av deltagarna gjorde hitlerhälsning sändes första gången den 6 april och sen i repris dagen efter. Programmet ska även ha visats på tv-programmets sajt.

Under 2010 fick Justitiekanslern in 140 anmälningar om hets mot folkgrupp. I fem av dessa fall valde myndigheten att påbörja en förundersökning.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro