Förundersökning mot sportchefen hos Luleå hockey

Publicerad 2011-04-06

Åklagare inleder en förundersökning mot Lars Bergström, sportchef vid Luleå hockeyklubb. Han misstänks för hets mot folkgrupp efter att vittnen uppgett att de hört honom skrika "negersvin" på en match.

Åklagare Stina Westman säger att hon har inlett en förundersökning mot Bergström:

- Nästa steg nu är att polisen ska försöka höra de personer som kan tänkas veta mer, säger åklagaren Stina Westman till TT.

Lars Bergström meddelar i ett pressmeddelande att han "ser fram emot resultatet av förundersökningen" eftersom han anser sig själv oskyldig.

"Jag är mycket illa berörd av hela den här historien och ämnar inte lämna någon ytterligare kommentar i ärendet förrän förundersökningen är avklarad", skriver han vidare.

Det var under Luleås första semifinal mot Skellefteå som Bergström uppges ha skrikit "negersvin" till en av Skellefteås spelare. Personer som satt i närheten av Bergström anmälde honom till polisen.

I ett pressmeddelande som skickades ut i samband med att händelsen uppdagades i slutet av mars tar Luleå Hockeyförening avstånd "från alla typer av våldshandlingar och rasism i och kring våra arenor."
Johannes Jakobsson

Verktyg:

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro