Fotbollsproffs utreds efter rasistkommentar

Publicerad 2011-11-17

Liverpoolspelaren Luis Suárez sa "negro" upprepade gånger till Manchester Uniteds spelare Patrice Evra under en match i oktober. Fotbollsförbundet anser att uttalandena strider mot regelverket men Liverpool menar att Suárez inte uttalat sig rasistiskt.

Det var efter en match som spelades på Anfield den 15 oktober som Evra anmälde Suárez till fotbollsförbundet. Enligt Evra ska Suárez ha upprepat ordet "negro" minst 10 gånger.

Suárez påstår att de ord som sades inte användes för att kränka eller att han hade några rasistiska motiv. Suárez har bland annat förklarat sig genom att påstå att spelarna i motståndarlaget använder samma typer av ord till varandra, rapporterar The Guardian.

Om orden bedöms vara rasistiskt motiverade kan det leda till allvarliga konsekvenser för Liverpools relation till Manchester United. Suárez kan även bli avstängd från flera matcher. Liverpool svarade direkt på anmälan och anser att Suárez inte ska straffas. Klubben har meddelat att de ger Suárez sitt fulla stöd.

Det som blir avgörande i ärendet är om fotbollsförbundet kan bevisa att det fanns rasistiska motiv bakom Suárez ord. Men det kan vara svårt att påvisa med tanke på att det i Uruguay, som Suárez kommer ifrån, är vanligt att människor fortfarande använder ord som "negro" på ett "icke-kränkande sätt", skriver The Guardian.
Sonja Anshelm

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro