Fotbollsproffs utreds efter rasistkommentar

Publicerad 2011-11-17

Liverpoolspelaren Luis Suárez sa "negro" upprepade gånger till Manchester Uniteds spelare Patrice Evra under en match i oktober. Fotbollsförbundet anser att uttalandena strider mot regelverket men Liverpool menar att Suárez inte uttalat sig rasistiskt.

Det var efter en match som spelades på Anfield den 15 oktober som Evra anmälde Suárez till fotbollsförbundet. Enligt Evra ska Suárez ha upprepat ordet "negro" minst 10 gånger.

Suárez påstår att de ord som sades inte användes för att kränka eller att han hade några rasistiska motiv. Suárez har bland annat förklarat sig genom att påstå att spelarna i motståndarlaget använder samma typer av ord till varandra, rapporterar The Guardian.

Om orden bedöms vara rasistiskt motiverade kan det leda till allvarliga konsekvenser för Liverpools relation till Manchester United. Suárez kan även bli avstängd från flera matcher. Liverpool svarade direkt på anmälan och anser att Suárez inte ska straffas. Klubben har meddelat att de ger Suárez sitt fulla stöd.

Det som blir avgörande i ärendet är om fotbollsförbundet kan bevisa att det fanns rasistiska motiv bakom Suárez ord. Men det kan vara svårt att påvisa med tanke på att det i Uruguay, som Suárez kommer ifrån, är vanligt att människor fortfarande använder ord som "negro" på ett "icke-kränkande sätt", skriver The Guardian.
Sonja Anshelm

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA